Proiectul Et lettera în săptămâna cu Şcoala altfel

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Pe perioada 2010 -2012,

Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad participă, cu statut de coorganizator, la proiectul european  Et lettera  în cadrul programului  CULTURA 2007-2013.

Proiectul a fost iniţiat de Primăria oraşului Strasbourg (Franţa) și reunește oraşele partenere Brno (Cehia), Varşovia (Polonia), Debrecen (Ungaria), Barcelona (Spania) şi Arad. Tema proiectului vizează relația dintre scriere și ilustrație (litera ca semn al scrierii și litera ca imagine de sine stătătoare), împletirea artei scrisului cu desenul și pictura precum și perfecționarea scrisului caligrafic până la stadiul de artă vizuală. Intenţiile acestui demers sunt întoarcerea la scrierea tradiţională ca alternativă la  scrisul electronic şi stimularea creativităţii caligrafice și plastice prin activități educative, ateliere și tabere de creație, expoziții, schimburi de experiență, rezidențe de artiști. În acest context, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad își asumă rolul de a coordona, a susține și a se implica în toate aceste activități, preluând o parte din funcțiile formativ-educative ale școlii.
Lansarea proiectului ET LETTERA – “Drawing words and writing pictures” a avut loc în luna februarie 2011 la Mediateca “André Malraux” din Strasbourg, Franța. De la Biblioteca Județeană „A.D.Xenopol” Arad au participat Florin Didilescu, directorul bibliotecii și Lucia Bibarț, responsabil Imagine și Animație Culturală, iar din partea I.S.J.Arad a participat Raluca Martin, inspector de specialitate.

În perioada 22 august – 1 septembrie s-a desfășurat Tabăra de creație de la Bata – județul Arad, la care au particiat 13 tineri din învățământul artistic superior din România, Franța și Cehia precum și 2 elevi de la Liceul de Artă “Sabin Drăgoi”, Arad.

A urmat apoi Workshop-ul pedagogic zonal pentru elevi și învățători din mediul rural, care s-a desfășurat în perioada 1 octombrie 2011 – 31 decembrie 2011 în numeroase școli primare din comunele județului Arad.

În această acțiune au fost implicate 54 de cadre didactice (învățători) și 408 elevi din ciclul primar. În perioada 4-28 noiembrie 2011, învățătorii organizați în patru centre zonale – Chișineu-Criș, Gurahonț, Conop și Arad – îndrumați de profesorul metodist de educație plastică, Elena Cercel, au deprins metoda și tehnicile de lucru efectiv asociind culoarea și cuvântul.

La centrul Chișineu-Criș s-au reunit 8 învățători din Nădab, Șepreuș, Mișca, Vânători, Șimand, Sintea Mică și Țipar, la Gurahonț 13 cadre didactice din Hălmagiu, Poienari, Brusturi, Gurahonț, Pescari și Almaș, la Conop 12 dascăli din Groșii-Noi, Conop, Julița, Lupești, Petriș, Roșia-Nouă, Vărădia de Mureș, Slatina de Mureș, Ususău, Bata și Birchiș iar la centrul Arad au fost prezenți 21 de învățători din Mândruloc, Sâmbăteni, Vladimirescu, Pecica, Vinga, Felnac, Covăsânț, Chier, Galșa, Șiria, Dud, Tîrnova, Măderat, Cuvin, Miniş și Ghioroc. Tot cu ocazia acestor întâlniri au fost distribuite și 396 de mape cu rechizite pentru elevii și învățătorii participanți, oferite din partea proiectului.

Ca urmare a desfăşurării acestui Workshop pedagogic zonal, în saptămâna 2-6 aprilie 2012, în cadrul proiectului naţional Şcoala altfel vor avea loc, în diverse localităţi ale judeţului Arad, deschideri de expoziţii cuprinzând cele mai izbutite lucrări ale copiilor implicaţi.

Astfel, luni 2 aprilie, la ora 11.00, în localitatea Almaş, la Şcoala Generală, vor fi expuse compoziţiile plastice şi caligrafice ale celor 70 de elevi din: Hălmagiu, Poenari, Brusturi, Gurahonţ şi Almaş.La eveniment, copiii vor fi prezenţi împreună cu cei 13 învăţători care i-au instruit.

Miercuri, 4 aprilie la Şcoala Generală din Conop vor sosi, pentru a-şi expune creaţiile, 80 de elevi împreună cu 12 învăţători.Micii artişti vin din următoarele localităţi: Groşii Noi, Juliţa, Lupişti, Petriş, Roşia Nouă, Vărădia, Slatina de Mureş, Ususău, Bata şi Birchiş.

Tot miercuri, 4 aprilie, la Casa de Cultură din Chişineu-Criş vor expune 60 de copii din: Nădab, Şepreuş, Mişca, Vânători, Şimand, Siretea Mică şi Ţipari.Copiii vor fi susţinuţi de cei 8 învăţători îndrumători în arta caligrafică şi plastică.

Pe data de 5 aprilie, la ora 10.00, în localitatea Miniş, Şcoala Generală „Vasile Juncan” va fi înfrumuseţată de lucrările a 180 de elevi, ai şcolilor generale din localităţile: Mândruloc, Sâmbăteni,Vladimirescu, Felnac, Târnova, Şiria, Dud, Miniş, Vinga, Pecica şi Miniş. Copiii au fost pregătiţi de 19 învăţători.

La toate aceste manifestări vor fi invitaţi să evalueze exponatele un reprezentant al Bibliotecii Judeţene, dar şi profesorul metodist de educație plastică Elena Cercel, coordonatorul artistic al workshop-ului.

Profesorii şi elevii, părtaşi la acestă amplă desfăşurare artistică zonală, totalizează o cifră de aproximativ 450 de persoane.

O altă fază a proiectului Et lettera, se va petrece în Arad, ocazie care va reuni cele mai frumoase picturi ale worshop-ului zonal într-o nouă şi comună expoziţie dedicată Zilei Copilului.

Expoziţia se va vernisa în sala Clio a Complexului Muzeal din Arad.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]