3 martie – Ziua Mondială a Scriitorilor sau de ce avem nevoie de scriitori?

A treia zi a lunii lui Mărțișor, dincolo de soarele primăvăratic și izul reavăn al pământului ce revine la viață, este o zi de sărbătoare a cuvântului scris. Pe 3 martie celebrăm scriitorii și rolul esențial al creatorilor de literatură în modelarea gândirii umane și a societății.

Această zi a fost instituită în ianuarie 1986, la cel de-al 48-lea Congres Internațional PEN Club, organizație fondată în 1921 la Londra de poeta, dramaturgul și activista pentru pace Catherine Amy Dawson-Scott. Primul său președinte a fost celebrul romancier John Galsworthy. Printre primii membri s-au numărat Joseph Conrad, Elizabeth Craig, George Bernard Shaw și H.G. Wells. PEN Club (https://www.internationalpen.org.uk/) este considerată cea mai veche organizație neguvernamentală din lume, creată pentru protejarea scriitorilor și apărarea dreptului la liberă expresie. Numele organizației derivă din inițialele cuvintelor „Poets, Essayists, Novelists” (poeți, eseiști și romancieri).

În România, PEN Clubul a fost fondat în 1923, avându-l printre inițiatori pe Liviu Rebreanu, conform www.penromania.ro. De-a lungul timpului, nume marcante ale literaturii române, precum Camil Petrescu, Lucian Blaga, Ion Pillat, Mihail Sebastian, Mircea Eliade, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Ion Barbu și Victor Eftimiu, s-au numărat printre membrii clubului. După 1990, Centrul PEN Român a fost reînființat, iar numeroși scriitori români și-au exprimat acordul față de prevederile stipulate în Carta PEN, document în vigoare din 1921.

Scriitorul – arhitect al gândirii colective? Creator de paradigme sociale? Formator de opinie? Cu siguranță, da. Dincolo de terminologia abstractă, scriitorul este cel care creează și își exprimă ideile, poveștile, informațiile sau gândurile prin scris, împărtășind experiențe și perspective. Nu este doar un transmițător de cuvinte, ci un modelator al percepțiilor, un explorator al realităților interioare și exterioare, un constructor de lumi și sensuri. Prin scrisul său, influențează modul în care oamenii înțeleg trecutul, trăiesc prezentul și își imaginează viitorul.

Fie că este vorba despre literatură, jurnalism, eseistică sau orice altă formă de expresie scrisă, scriitorul rămâne un punct de referință în modelarea gândirii umane. El provoacă reflecția, trezește emoții și deschide orizonturi, fiind un martor al timpului său și un vizionar al celor ce vor veni.

Descoperă Biblioteca Digitală

https://digital.bibliotecaarad.ro/ – un instrument online gratuit, accesibil tuturor. Căutarea este facilă: introdu termenul de interes în căsuța de căutare, iar rezultatele vor fi ordonate după relevanță.

Bine ați venit la Biblioteca de literatură!

Bazele „Bibliotecii digitale de literatură” au fost puse în 2018 odată cu proiectul „Biblioteca de literatură arădeană de azi”.

Proiectul „Biblioteca de literatură arădeană de azi”, inițiat, coordonat și implementat de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, a fost dedicat scriitorilor și cititorilor și a avut ca scop punerea în valoare a autorilor de literatură contemporană din Arad, prin promovarea acestora în mediul online. În cadrul proiectului au fost dezvoltate: aplicația web de ebook-uri https://ebook.bibliotecaarad.ro/, platforma de autopublicare și baza de date cu autori: https://digital.bibliotecaarad.ro/s/literatura/page/acasa