Cu tenacitate, împotriva pandemiilor de orice fel sau cine nu se teme de pandemii!

Capitala Transilvaniei, Cluj-Napoca, este un oraș cu o bogată tradiție culturală care a constituit și  constituie, idubitabil, un reper  în cultura românească.

Clujul – așezăminte de învățământ și de cultură care nu și-au știrbit defel autoritatea, într- o vreme în care din instituții similare, în diverse municipii din România, a rămas doar forma sau amintirea.

De la muzee, biserici, monumente, teatru, operă, filarmonică, biblioteci și reviste literare, până la atmosfera de bună gospodărire și de implicare în viața cetății – edili  și cetățeni!-, orașul Cluj-Napoca respiră  într-o siguranță de sine sănătoasă pe care alte orașe românești  nu o au și, deci, nu o pot afișa.

În acest oraș universitar, cultural de nivel european, a apărut de curând, ”pentru că se poate!” o nouă revistă literară: ”AVALON”.

” ”AVALON” este o revistă literar-culturală care coagulează câteva energii artistice.”- susține  prof. univ. Ovidiu Pecican, inițiatorul acesteia!

Noua revistă nu are niciun complex față de cele deja tradiționale ca: ”Apostrof”, ”Echinox”, ”Steaua”, ”Tribuna”, ”Korunk”, ”Bulevard”, etc, pentru că ea  va avea propria personalitate, iar  echipa de lucru se anunță una ”extraordinară”, spune Ovidiu Pecican. Oameni alături de care profesorul și omul de cultură a mai lucrat și la  ”Mongolu”, o revistă inițiată tot de  domnia  sa.

Iată echipa ”Avalon”: DAN MIRCEA CIPARIU- director AgențiadeCarte.ro (scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale);  ANDRA ROTARU – editor coordonator (scriitor); DORINA CIOPLEA – publicist comentator ( redactor cultural, curator, organizator de evenimente); SIMONA IONIŢĂ – editor coordonator AgențiadeCarte.ro ( jurnalist cultural); Ana-Daniela SULTANA-CIPARIU – comentator de artă / art columnist (curator, consultant artistic); TUDOR VOICU- redactor ( scriitor, jurnalist); ADRIANA COCIC- web master; MIHAI ZGONDOIU – art director (curator, galerist); FELIX NICOLAU – critică literară; GRIGORE ȘOITU – editorialist (scriitor și jurnalist); OANA LĂZĂROIU – redactor colaborator.

 Ce va aduce nou,  care sunt intențiile noii reviste de cultură?

„AVALON – mai spune Ovidiu Pecican – se dorește un manifest al demnității creatorului român confruntat cu vremuri de criză în cultura scrisă și în cultură în general. Vorbim despre luni de zile în care opera, teatrele, cinematografele au fost <<înghețate>>, timpuri în care, sub impactul utilitarist și pragmatic, ca și sub <<bombardamentul>> noilor media, presa scrisă tradițională a pierdut tiraje și se dizolvă sub ochii noștri. Sunt intervaluri istorice recente în care statul se simte ba degrevat de obligațiile sale culturale față de națiune și de omenire – iertare pentru cuvintele mari, dar aici le este locul! -, fie stăpân discreționar peste ele, numind incompetenți și veleitari în fruntea revistelor și a altor instituții culturale, publicând mai mult propagandă decât cultură autentică, făcând concesii în numele unor interese de jupân sau de gașcă etc. Vrem să fim o publicație independentă, echilibrată, deschisă în toate direcțiile, promotoare a democrației cu respect față de meritocrație și față de atitudinea calitativă.”

Publicația va apărea din două în două luni și se va oferi gratuit prin  internet, prin poșta electronică.

Îi dorim drum bun și mulți cititori!

https://mail.google.com/mail/u/0/#search/doru/FMfcgxwKjKqzLzWhZxjtltkjmWwhRWpm?projector=1&messagePartId=0.1