Ieri, la Castelul Regal de la Săvârșin

Trăiască, Regele!

O întâlnire emoționantă din mai multe motive.

Primul, îi vedeam și ascultam pentru prima oară pe ASR Principesa Margareta și pe Principele Radu.

Doi, mă reîntâlnim cu Domeniul Regal pe care-l vizitasem imediat după Revoluție când se afla într-o stare jalnică: degradat, prădat, lipsit de fiorul realității. Vorba Regelui Mihai I, după ce l-a preluat: „Ceea ce văd aici e o parodie!”

Trei, de Săvârșin mă leagă amintiri extraordinare din tinerețea cea frumoasă. Locuri și oameni.

Am trecut poarta domeniului cu sfială. Lume multă și bună.

Mai întâi, am vizitat colecția de automobile a MS Regele Mihai I al României. Impresionante, de mai multe tipuri, păstrate în condiții optime.

MS și-au făcut apariția, la ora stabilită lansării Cărții Castelului, cu o atitudine firească, dar distinsă. Am avut impresia puternică că spiritul Regelui i-a pecetluit pe amândoi mostenitorii și asta nu poate fi decât de bine.

Principele a vorbit scurt despre reîntîlnirea Familiei Regale cu proprietatea Sa, deziluziile, eforturile și durerea ce au însoțit refacerea domeniui, care încă e departe de a fi ceea ce MS își doresc pentru a reintra în consonanță cu dorințele Reginei Elena.

Mi-a plăcut simplitatea gesturilor dintre soții princiari.” Stai mai la umbră! „- își îndemna Principele consoarta, spre amuzamentul participațiilor.

Apoi cei doi s-au așezat în mijlocul publicului.

Concertul de jazz a fost o bucurie. Trupa ”Steel Jazz Quintet”- mi-a întrecut așteptările. Piese clasice din anii 50/60, scrise și interpretate de grei ai genului, au răsunat magnific în Satul Regal.

Finalul evenimentului, a însemnat convivialitate, chiar apropierea unor invitați de cuplul regal.

Și un pahar de vin care răspândea o aromă minunată.

Am fost atinsă de atmosfera regală transmisă de Castel, impresionată de faptul că pașii mei au călcat urmele pașilor acestor clăditori de istorie Demnă a României, Casa Regală.

Cât am stat pe Domeniul Regal, am fost stăpânită de simțământul că locul este condus Regește de Monarhul nostru care spunea: ”Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea”.

Nu cred în plecarea Sa.

Azi, 10 mai 2021, e Ziua Regelui, Trăiască Regele!