
Orașul de pe Mureșul liniștit curgător, Aradul, își sărbătorește, anual, în luna august, primirea prin decret imperial, a statutului de „Oraș Liber Regesc”, acum 187 de ani.
Festivitățile de proclamare s-au desfășurat între 17-28 august 1834, pentru ca la data de 21 august să aibă loc festivitatea oficială de atribuire a calității de oraș liber regesc. Comisarul imperial, baronul Laurenţiu de Orczy, în cortul din fața primăriei, a înmânat în mod festiv Diploma adusă de la Viena. Acesta a fost întâmpinat de localnici, de corpurile de miliţie urbană, de unități călare şi de reprezentanţi ai breslelor care jură credinţă împăratului, al cărui portret era expus în cort, şi patriei, după proclamarea Oraşului Liber Regesc. În cuprinsul diplomei sunt prezentate argumentele pentru care Casa Imperială a hotărât să acorde Aradului statutul de Oraș Liber Regesc. Cu acest prilej sunt amintite, printre altele, atașamentul locuitorilor față de monarhie în timpul războaielor cu Franța. De asemenea, în 22 de puncte, sunt prezentate drepturile de care urma să se bucure cetățenii orașului. Conform diplomei, orașul avea dreptul la un consiliu intern, format din primar, jude și 8 consilieri și un consiliu extern, compus din 60 de membri, precum și alți reprezentanți. Primul primar al Aradului, ca oraș liber regesc, a fost Heim Domokos și tot în prezența comisarului imperial a fost constituit primul consiliu orășenesc, iar funcționarii au depus jurământul.
Sărbătoarea a continuat prin „mese splendide, atât la Primărie, cât şi în sala celor Trei Crai, dar şi în păduricea municipală”. Arădenilor li s-au oferit bucate gustoase: „carnea a doi boi mari şi graşi, prăjiţi într-o bucată, donaţi de breasla cetățenească a măcelarilor, iar de pe trei schele mari s-au turnat peste 130 de găleţi de vinuri roşii şi albe”. Un mare bal la care au fost invitați toți arădenii, desfășurat în sala „Trei Crai”, a încununat această zi istorică, și chiar dacă la miezul nopții, a început să plouă abundent, sărbătoarea populară a ținut până dimineață.
După 187 de ani, orașul Arad celebrează aceste momente de sărbătoare, iar Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, prin Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, bibliotecar Maria Truță, vă invită să urmăriți în mediul online: „5 MINUTE DE POVESTE… La mulți ani, Arad! La mulți ani, arădeni!”, cinstind memoria trecutului, printr-o sărbătoare a cărții și a lecturii, o sărbătoare a arădenilor, o sărbătoare a tradiției, o sărbătoare a istoriei, prin volumul „Aradul în legende și povestiri” (Bucureşti, Editura Sport-Turism, 1982, 200 p.), al cărui autor, Alexandru Mitru, scria: „Nu călătoresc niciodată în părțile vestice ale țării fără a face un popas și în frumosul oraș de pe malul Mureșului. Aradul, oraș al teilor, al soarelui și al tinereții, pe care un poet, odinioară, îl numise o «Viena a României» (https://catalog.bibliotecaarad.ro/opac/search).
Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, precum și pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.
La mulţi ani, Arad!
La mulţi ani, arădeni!