5 MINUTE DE POVESTE… Călători în Lumea Cuvântului, de Ziua Dicționarului

Cu toții știm ce înseamnă un dicționar, însă puțini știu că în data de 16 octombrie este celebrată Ziua Dicționarului. Această zi este specială, sărbătorind limba, subliniind importanța învățării și încurajând cititorii să folosească dicționarul pentru a îmbunătăți vocabularul

Din păcate, nu există date exacte cu privire la apariția primului dicționar în lume, dar conform izvoarelor istorice, se pare că primele dicționare datează încă din vremea vechilor greci. Ziua Dicționarului marchează însă ziua de naștere a lui Noah Webster, considerat de mulți ca fiind tatăl dicționarului american.

Noah Webster s-a născut pe 16 octombrie 1758, în Hartford, Connecticut. Tatăl său era fermier, iar mama sa era casnică. Când tânărul erudit Noah avea 16 ani, a plecat spre Yale, cea mai importantă universitate din Connecticut, orientându-se spre științele juridice și cariera didactică.

Ca profesor, și-a dorit reforma sistemului de învățământ, publicând în anul 1783, primul său manual, „The American Speller”, ce a devenit cunoscut și sub numele de „The Blue-Backed Speller”, cea mai populară carte din America acelor timpuri.

Lexicograf renumit, numele său a devenit sinonim cu termenul de „dicţionar” în ţara sa. Lansează primul său dicţionar în anul 1806, „A Compendious Dictionary of the English Language”.

În următorii 20 de ani, se dedică intensiv perfecţionării acestui dicţionar, redenumit ulterior „An American Dictionary of the English Language”, publicat la New York, în două volume de câte 800 pagini. În timpul celor două decade dedicate redactării acestui opus magnus, Noah Webster a învăţat 20 de limbi străine, pentru a urmări şi stabili originea etimologică a cuvintelor explicate în lucrare. La 14 aprilie 1828, Noah Webster, supranumit „tatăl burselor şi educaţiei americane”, obţine drepturile de autor ale celui mai complet dicţionar explicativ al limbii engleze din Statele Unite ale Americii.

După ce Noah Webster a murit în anul 1843, drepturile de a menține publicarea dicționarului au fost achiziționate de către frații George și Charles Merriam, librari din Massachusetts. Din acel moment, dicționarul a fost publicat de către compania Merriam-Webster.

În colecțiile Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” se regăsesc lucrările marilor lexicografi de talie mondială al căror nume este sinonim cu termenul „dicționar”. Pierre Larousse, Noah Webster, Konrad Alexander Friedrich Duden sunt doar câțiva dintre maeștrii care și-au elaborat lucrările cu o erudită rigurozitate, pasiune și dăruire, creând opere fundamentale pentru multe generații de utilizatori dornici de a cunoaște subtilitățile studierii unei limbi: https://catalog.bibliotecaarad.ro/opac/search?location=0&ob=asc&q=dictionar&sb=relevance&sm=bib_subject%3A60&view=CONTENT.

Promovând universul cărților și plăcerea de a citi, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, prin Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, bibliotecar Maria Truță, vă invită să urmăriți în mediul online: „5 MINUTE DE POVESTE… Călători în Lumea Cuvântului, de Ziua Dicționarului”, printr-o colecție de cărți „Copiii din lumea noastră”, o serie de 4 volume semnate de Louise Spilsbury și Ceri Roberts, un real ajutor atunci când încerci să răspunzi la întrebările copiilor sau să îi liniștești dacă sunt îngrijorați cu privire la problemele din lumea noastră. Iar acolo unde marile probleme nu pot fi exprimate în cuvinte, ilustrațiile sensibile semnate Hanane Kai vor ajuta copiii să înțeleagă diferite situații cu care oamenii se confruntă.

Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, precum și pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.