5 MINUTE DE POVESTE… Copiii – cea mai valoroasă resursă a lumii

 „Copiii sunt cea mai valoroasă resursă a lumii şi cea mai mare speranţă a ei pentru viitor”, afirma John F. Kennedy.

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, prin bibliotecar Maria Truță, îți lansează invitația de a urmări în mediul online: „5 MINUTE DE POVESTE… Copiii – cea mai valoroasă resursă a lumii”.

În anul 2002, Organizația Internaţională a Muncii de la Geneva a declarat ziua de 12 iunie, drept „Ziua Mondială Împotriva Exploatării Copiilor prin Muncă”, scopul urmărit în acest demers fiind acela de a atrage atenţia lumii cu privire la consecinţele şi gravitatea folosirii copiilor în diverse activităţi lucrative, care sunt în fapt, forme ale exploatării acestora.

Anul 2021 este declarat Anul Internațional pentru Eliminarea Exploatării prin Muncă a Copiilor, iar pandemia de COVID-19 şi efectele economice se răsfrâng asupra vieţii oamenilor şi nivelului de trai. Din nefericire, copiii sunt adesea primii care au de suferit. Criza determină ca milioane de copii vulnerabili să ajungă în situaţia exploatării prin muncă. Cele mai recente estimări globale ale Organizației Internaționale a Muncii sugerează că peste 160 milioane de copii, cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani, sunt exploatați prin muncă. Această persistență a exploatării prin muncă a copiilor este înrădăcinată în sărăcie și lipsa de locuri de muncă decente pentru adulți, în lipsa de protecție socială, precum și în eșecul de a se asigura că toți copiii frecventează școala până la vârsta minimă legală de angajare.

Raportul „Child Labour. Global estimates 2020, trends and the road forward” („Exploatarea copiilor prin muncă: estimări globale pentru anul 2020, tendinţe şi perspective viitoare”), publicat înaintea Zilei mondiale împotriva exploatării prin muncă a copiilor, avertizează că progresele privind eliminarea exploatării copiilor prin muncă stagnează pentru prima dată în ultimii 20 de ani, inversându-se tendinţa descendentă din trecut, după ce numărul copiilor exploatați prin muncă a scăzut cu 94 de milioane în perioada 2000-2016. (UNICEF DATA. 2021. Child Labour: Global estimates 2020, trends and the road forward [online] Disponibil la: <https://data.unicef.org/resources/child-labour-2020-global-estimates-trends-and-the-road-forward/>).

Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, precum și pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.