5 minute de poveste… „Copilul nu devine om, el este deja om.”

Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului este marcată, anual, la data de 9 noiembrie, comemorând victimele „Nopții de cristal”.

Acum 83 de ani, Germania nazistă a inițiat pogromuri împotriva populaţiei evreieşti, cunoscute sub numele de „Kristallnacht” („Noaptea de cristal”). Mai mult de 90 de persoane au fost ucise şi aproximativ 30.000 au fost arestate şi deportate în lagărele de concentrare naziste de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz. Sute de sinagogi au fost arse, iar mii de vitrine deţinute de evrei au fost sparte, de unde şi numele acestor pogromuri.

În fiecare an în data de 9 noiembrie, reţeaua UNITED (http://www.unitedagainstracism.org/) organizează o campanie europeană pentru a comemora trecutul, transmițând un impuls național pentru activitățile educaţionale pentru prevenirea rasismului şi antisemitismului, pentru a reflecta şi a lua măsuri pentru a preveni orice formă de discriminare sau violenţă bazată pe origine sau pe religie – #UNITEDhistory.

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, prin bibliotecar Maria Truță, îți lansează invitația de a urmări în mediul online: „5 MINUTE DE POVESTE… „Copilul nu devine om, el este deja om”, evidențiind faptul că doar împreună putem învăța din trecut pentru prezentul și viitorul nostru, pentru a face loc libertății printre noi, înțelegerii și bunei conviețuiri: „Ultima călătorie. Doctorul Korczak și copiii săi”, o carte scrisă de Irène Cohen-Janca și ilustrată de Maurizio A.C. Quarello, volum apărut în anul 2019, la editura „Cartea Copiilor”, în frumoasa traducere a Laviniei Braniște.

Carte spune povestea adevărată a doctorului Janusz Korczak, omul ale cărui idei au inspirat profund Convenția internațională a O.N.U. cu privire la drepturile copilului, fiind o poveste despre curaj, hotărâre și dragoste de viață și, mai presus de toate, despre respectul față de copii și copilărie.

Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, precum și pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.