5 MINUTE DE POVESTE… cu Iepurașul de Paște

5 MINUTE DE POVESTE… cu Iepurașul de Paște

Sărbătoarea Sfintelor Paști este cea mai frumoasă şi solemnă dintre sărbătorile anului, aducând omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.

În tradiţia ortodoxă, începutul sărbătorii este marcat odată cu postul de şapte săptămâni. O semnificaţie foarte importantă o are Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Din această zi, ţăranii încetează lucrul la câmp şi se concentrează asupra casei și curţii, pentru ca totul să fie curat. Tot în Joia Mare, femeile încep să pregătească pasca şi să vopsească ouăle.

În tradiția creștină, ouăle roșii de Paște reprezintă simbolul Învierii Domnului, un însemn al vieții, al unui nou început. Însă obiceiul de a vopsi ouăle era practicat din timpuri străvechi, ca simbol al vieții, echilibrului, fecundității și reînnoirii naturii.

În cutuma populară românească, ouăle de Paște simbolizează renașterea și purificarea. Ele duc mai departe datinile străvechi, obiceiurile pascale și sunt ca o amprentă a culturii românești prin ornamentele pe care le poartă. Motivele decorative, alături de culorile folosite, întăresc simbolistica lor și transmit oamenilor bucurie și speranță. La încondeierea ouălor, de obicei se folosesc împreună trei culori maximum patru, astfel încât să nu fie prea încărcat. Roşul simbolizează sângele Domnului, albastrul înfățișează cerul, culoarea verde semnifică pământul, rodnicia, iar galbenul reprezintă lumina, ospitalitatea și fericirea.

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, prin bibliotecar Maria Truță, îți lansează invitația de a urmări în mediul online: „5 MINUTE DE POVESTE… cu Iepurașul de Paște”. Vă propunem o călătorie în lumea cărților, descoperind simbolistica și frumusețea Sărbătorilor Pascale, precum și obiceiuri străvechi de a vopsi ouăle în culori jucăușe.

Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, precum și pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.

Echipa proiectului „5 minute de lectură” vă dorește ca Sărbătoarea Învierii Domnului să vă umple casa și inima cu binecuvântare, pace și liniște sufletească, iar bucuria Învierii lui Hristos să vă călăuzească spre fapte bune, gânduri curate, fericire și sănătate!