5 minute de poveste… cu Maria, Regină a României

Scurtă incursiune în istorie
Alteţa Sa Regală Principesa Maria Alexandra Victoria s-a născut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, în comitatul Kent din Anglia, fiica lui Alfred al Marii Britanii şi Irlandei, Principe de Saxa-Coburg-Gotha, Duce de Edinburgh (1844–1900), care refuzase, în 1863, Tronul Greciei, şi a Marii Ducese Maria Alexandrovna a Rusiei (1853–1920).
Educată conform normelor epocii victoriene, a studiat din copilărie operele lui Goethe, Shakespeare și ale poeților romantici englezi, iar influența acestei educației se poate observa în propriile sale scrieri. Ca tânără mamă, a început să scrie mai întâi poveștile pe care le spunea copiilor, iar mai apoi, în anii războiului, a scris pentru soldați și pentru diferite ziare. Memoriile sale au fost publicate în anii 1934-35 sub titlul „Povestea vieții mele”, iar activitatea ei de scriitoare numără 30 de volume.
La 10 ianuarie 1893, prin căsătoria cu Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen, prințul moștenitor al României, devine prințesă a României. În 10 octombrie 1914, după moartea regelui Carol I, devine regină.
Regina Maria s-a implicat în politică, secondându-l pe rege în momente decisive. Alături de Ion I.C. Brătianu, reușește să-l convingă pe rege să părăsească neutralitatea și să intre în război de partea Antantei. În timpul războiului, s-a implicat în organizarea spitalelor de campanie și a făcut numeroase vizite celor răniți și soldaților aflați pe front.
La finalul Marelui Război, participă la Conferința de Pace de la Paris, are convorbiri cu Raymond Poincaré, președintele Franței și primul-ministru Georges Clemenceau și este primită ca membru corespondent al Academiei de Belle-Arte, fiind singura femeie ce primește această distincție.
Personalitatea sa complexă, implicarea în problemele țării și iubirea pentru poporul român au făcut ca Regina Maria să devină unul dintre cei mai iubiți monarhi ai României din toate timpurile. Participă activ pe front, încurajează răniţii şi soldaţii din cele mai fierbinţi puncte de luptă, nu se teme de gloanţe, nici de epidemii, de tifosul exantematic sau gripa spaniolă, de răni sau de sărăcie. Maria sfârşeşte prin a fi supranumită „Mama Regina“, „Mama răniţilor“ şi „Regina-soldat“ (ea a şi fost comandant onorific al Regimentului 4 Roşiori, care i-a purtat numele şi a cărui uniformă a îmbrăcat-o, fiind şi o iscusită călăreaţă). A înfiinţat organizaţia „Regina Maria“, care a dezvoltat o reţea de spitale în Moldova şi serviciul de ambulanţă.
Romancieră şi memorialistă, a scris numeroase basme, schiţe şi povestiri, iubind România și poporul său, prin fapte, însemnări, articole și cărți, lăsând posterității și cuvintele sale testamentare: ,,Ţării mele şi Poporului meu, […] Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută’’. (Resurse selective: „Dicţionarul personalităţilor feminine din România”, Editura Meronia, 2009; Iorga, Nicolae, „Regina Maria. Cu prilejul încoronării”, Iași, Editura Porţile Orientului, 1996; https://casamajestatiisale.ro/familia-regala/istorie/regina-maria/)
Regăsim în colecțiile Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” volumele semnate de Maria, Regină a României (1875-1938), alături de repere bibliografice care creionează istoria și destinul celei care a iubit arta, poezia și filozofia, fiind o autoare prolifică de poeme, romane, nuvele și literatură pentru copii: https://catalog.bibliotecaarad.ro/opac/bibliographic_view/322736?pn=opac%2FSearch&q=visatorul+#level=all&location=0&ob=asc&q=visatorul+&sb=relevance&start=0&view=CONTENT
Promovând universul cărților și plăcerea de a citi, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, prin Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, bibliotecar Maria Truță, vă invită să urmăriți în mediul online: „5 MINUTE DE POVESTE… cu Maria, Regină a României” și al său volum „Visătorul de visuri” (traducere și note: Anca Bărbulescu, ilustrații Sidonia Călin, Bucureşti, Editura Humanitas, 2019). Publicată pentru prima oară în anul 1915, „The Dreamer of Dreams” = „Visătorul de visuri” este probabil cea mai cunoscută și mai iubită dintre scrierile beletristice ale reginei Maria. Cartea spune povestea sfâșietor de frumoasă a lui Eric Gundian, pictorul cu plete aurii găzduit la castelul regelui Wanda, dintr-un ţinut îndepărtat. Noapte de noapte, tânărului îi apare în vis o făptură cu ochi luminoși, care îi înrobește sufletul și îi fură liniștea fără de care nu poate picta. Fermecat de fata fără nume și dornic să-și încheie capodopera rămasă neterminată pe peretele castelului, Eric pornește prin lume în căutarea ei. Călătoria, plină de aventuri, îi este presărată cu probe de curaj și credinţă și îi prilejuiește întâlniri miraculoase cu oameni care îi oferă adevărate lecţii de viaţă. Ce-l așteaptă pe Eric la capătul drumului? Oare visul lui se va întrupa aievea sau va rămâne de-a pururi de neatins?
Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, precum și pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.