
Dragi fetițe și băieți,
V-ați întrebat vreodată care este definiția culturii? Sau, pur și simplu, ce înseamnă cultura?
Ei bine, atunci când desenezi, atunci când dansezi, atunci când cânți sau spui o poezie, atunci când modelezi în plastilină, faci un selfie, un video sau fotografiezi ceva frumos, atunci când scrii o compunere sau o poezie, atunci când creezi o grafică pe calculator…,. ei bine, atunci tu faci un act de cultură! Și să știți că exemplele pot fi mult mai multe!
Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) definește cultura ca fiind „un ansamblu de trăsături distinctive spirituale, materiale, intelectuale și emoționale ale societății sau ale unui grup social, care cuprind nu doar arta și literatura, ci și stilurile de viață, modurile de conviețuire, sistemele de valori, tradițiile și credințele.”.
În România, Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2011, marcând astfel data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889).
Ziua Culturii Naţionale este marcată şi în alte ţări europene, cu acest prilej fiind omagiaţi oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, Ziua Culturii este marcată la data morţii lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naţionale şi în Republica Moldova, în urma hotărârii autorităţilor acestei ţări.
La aniversarea a 172 de ani de nașterea Luceafărului literaturii române și pentru a celebra importanța culturii pentru progresul unei națiuni, în procesul educației și al lecturii în formarea personalității, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad promovează lectura și universul cărților, invitându-vă să descoperiți plăcerea de a citi prin intermediul proiectului cultural „5 minute de poveste… Cultura pe înțelesul copiilor isteți”, activitate prezentată de Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, prin bibliotecar Maria Truță.
Cu acest prilej, vă propunem să urmăriți conceptul vizual ce prezintă colecția de cărți: „Români celebri. Istorie. Cultură” (Iași, Editura Gama, 2016), cuprinzând 10 volume despre viața personalităților marcante ale culturii și istoriei române, povestite pe înțelesul copiilor: George Enescu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Alexandru Ioan Cuza, Carol I al României, Mihai Viteazul, Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare. Volumul ce urmărește viața lui Mihai Eminescu, descrie drumul Luceafărului literaturii române de la copilăria idilică petrecută la Ipotești, până la ultimii ani împovărați de boală. Nu lipsesc aventurile alături de trupele de teatru ambulant, prietenia cu Ion Creangă și iubirea mistuitoare pentru Veronica Micle. O carte emoționantă, despre destinul celui mai important poet din literatura română.
Colecția „Români celebri” s-a născut din dorința de a-i familiariza pe copii cu personalitățile remarcabile ale culturii și istoriei române și de a-i inspira să viseze că pot schimba și ei, într-o zi, lumea în care trăiesc. Informațiile biografice primesc, asemenea poveștilor, un fir narativ captivant, iar personajele sunt urmărite, în „aventura” lor spre celebritate, de-a lungul întregii vieți. Ilustrații sugestive, frumos colorate, completează firul narativ, captivându-i pe cei mici (Resurse bibliografice: https://catalog.bibliotecaarad.ro/opac/publisher/23302).
Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, precum și pe Instagram: biblioteca_judeteana_arad.