5 minute de poveste… ‘Imagine All The People Living Life In Peace’

Dragi copii,

Este foarte dificil să vă explicăm ce este un război. Este dificil să vă spunem faptul că un conflict armat, implicând arme, bombe, rachete, provoacă un adevărat dezastru, poate alunga familii, mame cu copii ca și voi, cu ursulețul de pluș sau păpușa în brațe, cu cățelul sau pisica, lăsând în urmă o casă primitoare și cei dragi sufletului. Sau cei care rămân, iar atunci când aud sirenele și gloanțele șuierând, trebuie să se adăpostească pentru a rămâne în viață… Astăzi, sunt sute de mii de copii care trăiesc războiul și care sunt nevoiți să facă față incertitudinii de a fi pregătiți să fugă cu familiile lor.

„Copiii din Ucraina au nevoie de pace, cu disperare, acum”, subliniază Catherine M. Russell, directorul executiv al UNICEF, organizația responsabilă cu furnizarea de ajutor umanitar pentru copii. Accesul umanitar total este un drept și o necesitate pentru viața și bunăstarea copiilor cei care suferă efectele conflictului armat.

Dacă ar fi să plec, aș lua o carte pentru a-mi ridica moralul sau o jucărie cu care să adorm și care mă ajută să mă calmez” (https://www.unicefusa.org/stories/children) – sunt cuvintele Nastiei, care, la 16 ani, își trăiește adolescența, printre zgomotul gloanțelor.

Este foarte dificil să vă explicăm ce este un război… însă, noi, bibliotecarii de la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, putem să vă arătăm, cu ajutorul cărților, cât de frumoasă și armonioasă este pacea ca principiu de bază al unei societăți durabile, democratice și echitabile, și ce înseamnă pentru viitorul copiilor noștri.

O lume în pace, fără război, fără graniţe, fără diviziuni bazate pe religii şi naţionalităţi: „5 minute de poveste… Imagine All The People Living Life In Peace”, Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, bibliotecar Maria Truță, vă prezintă cartea „Imaginează-ți”, având drept text versurile nemuritoarei piese a lui John Lennon și creată în colaborare cu Amnesty International, un volum emoționant ce imaginează o lume în care domnește pacea: un mic porumbel călătorește pe tot globul pentru a răspândi un mesaj de pace și prietenie printre pasările din lumea întreagă, de toate formele și mărimile. „Imagine este o declarație foarte puternică, scrisă cu o dragoste profundă pentru umanitate și pentru viitorul ei”, afirma Yoko Ono Lennon.

Imagine

Imagine there’s no heaven

It’s easy if you try

No hell below us

Above us, only sky

Imagine all the people

Livin’ for today

Imagine there’s no countries

It isn’t hard to do

Nothing to kill or die for

And no religion, too

Imagine all the people

Livin’ life in peace

You

You may say I’m a dreamer

But I’m not the only one

I hope someday you’ll join us

And the world will be as one

Imagine no possessions

I wonder if you can

No need for greed or hunger

A brotherhood of man

Imagine all the people

Sharing all the world

You

You may say I’m a dreamer

But I’m not the only one

I hope someday you’ll join us

And the world will live as one.

Imaginează-ţi

Imaginează-ți că nu există rai

E ușor dacă încerci

Niciun iad sub noi

Deasupra noastră, doar cerul

Imaginează-ți toți oamenii

Trăind pentru ziua de azi

Imaginează-ți că nu există țări

Nu este greu de făcut

Nimic pentru care să ucizi sau să mori

Și nicio religie, de asemenea,

Imaginează-ți toți oamenii

Trăind viața în pace

Tu

Ai putea spune că sunt un visător

Dar nu sunt singurul

sper ca într-o zi ni te vei alătura

Și lumea va fi ca una

Imaginați-vă că nu există bunuri

mă întreb dacă poți

Nu este nevoie de lăcomie sau foame

O frăție a omului

Imaginează-ți toți oamenii

Împărtășind o lume întreagă

Tu

Ai putea spune că sunt un visător

Dar nu sunt singurul

sper ca într-o zi ni te vei alătura

Și lumea va trăi ca una.

John Lennon, 1971

Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, precum și pe Instagram: biblioteca_judeteana_arad.