5 minute de poveste… la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad

23 aprilie 2021

 Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor. Ziua Bibliotecarului din România

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, instituţie de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Arad, celebrează la data de 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții și a Drepturilor de autor, un eveniment global sub egida UNESCO, ce susține promovarea dreptului şi a libertăţii lecturii, încurajarea şi stimularea lecturii, incluziunea și accesibilitatea digitală, dezvoltarea abilităților și competențelor ale copiilor și adulților prin procesul lecturii, atragerea tinerilor spre instituţiile de cultură, spre bibliotecă, spre carte şi lectură. De asemenea, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului din România, o zi ce oferă posibilitatea de a aprecia importanţa bibliotecarilor ca mediatori între lumea cărţii, a informaţiei şi cea a cititorilor.

CARTEA: o fereastră către lume. Astăzi, mai mult decât oricând…

Astăzi, mai mult ca oricând, puterea unei cărți poate combate izolarea, poate întări conexiunile sociale, poate extinde orizonturile umane, impulsionându-ne, în același timp, mintea și creativitatea.

Astăzi, mai mult ca oricând, omul trebuie să iubească cartea. Să o aprecieze la adevărata sa valoare ca instrument al culturii umane, de la începuturile sale și până în prezent.

Astăzi, mai mult ca oricând, este esențial să citim. Este momentul să sărbătorim importanța lecturii în viața noastră, să încurajăm creșterea copiilor noștri ca viitori cititori, promovând dragostea față de carte pe tot parcursul vieții.

Astăzi, mai mult ca oricând, cinstim cartea și instituția culturală ce o adăpostește de la începuturile omenirii și până în zilele noastre: Biblioteca.

BIBLIOTECA: un univers al universurilor, cu un farmec aparte, ce atrage fiecare suflet la nivel individual și, în același timp, global și colectiv.

Templu al învățării, biblioteca, fie clasică sau virtuală în zilele noastre, are întotdeauna porțile deschise, cu un bibliotecar întinzându-ți o carte și îndemnându-te: „Citește!”. Da, citește pentru amintiri, pentru gânduri, formule sau ecuație, istorie sau istorii care îți dezvălui universul și adevărata comoară din bibliotecă, ce poarte numele de cunoaștere.

Cu această ocazie, colectivul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad își exprimă recunoștința pentru iubirea de carte a autorilor, bibliofililor, editorilor, tipografilor, colegilor bibliotecari și tuturor cititorilor, propunându-vă prin Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, bibliotecar Maria Truță, să urmăriți în mediul online: „5 minute de poveste… la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, descoperind palatul cărților și universul magic al lecturii, sub motto-ul UNESCO: „READ… so you never feel alone.” – „CITEȘTE… ca să nu te simți niciodată singur”.

Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, precum și pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.