5 MINUTE DE POVESTE… O planetă verde

În fiecare an, la 17 iunie, este marcată „Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării şi a Secetei” (‘World Day to Combat Desertification’) ce își propune promovarea și conștientizarea publică privind eforturilor internaţionale de combatere a deşertificării.

Potrivit Naţiunilor Unite, o treime din suprafaţa planetei este ameninţată cu deşertificarea şi peste un miliard de persoane din peste 100 de state sunt expuse efectelor nefaste ale acestui fenomen. La nivel global, 23% din teren nu mai este productiv, iar 75% a fost transformat din starea sa naturală, în special pentru agricultură. Această transformare a utilizării terenurilor are loc într-un ritm mai rapid decât în orice alt moment al istoriei umane și s-a accelerat în ultimii 50 de ani. Trebuie să conștientizăm faptul că deșertificarea, degradarea terenurilor și seceta au un impact direct asupra vieții noastre de zi cu zi și că acțiunile zilnice ale fiecăruia dintre noi pot contribui și pot ajuta la combaterea acesteia. Tema din acest an este „Restaurare. Teren. Recuperare. Reconstruim mai bine cu un teren sănătos” – ‘Restoration. Land. Recovery. We build back better with healthy land’ (Sursă: https://www.un.org/en/observances/desertification-day).

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, prin bibliotecar Maria Truță, îți lansează invitația de a urmări în mediul online: „5 MINUTE DE POVESTE… O planetă verde”. Un proverb chinezesc spune: „Cel mai bun moment să plantezi un copac a fost acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment este acum!”, iar povestea de astăzi este despre „Wangari Maathai femeia care a plantat milioane de copaci” (autor: Franck Prévot, ilustrator: Aurelia Fronty, București, Editura Cartemma, 2018), o activă luptătoare din Africa pentru protecția mediului înconjurător și drepturile sociale. La 8 octombrie 2004, i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace, apreciindu-se „contribuția sa la dezvoltarea democrației și menținerea păcii”, considerând că „pacea nu poate exista fără un mediu înconjurător în bună stare funcțională”.

Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, precum și pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.