5 MINUTE DE POVESTE… Povestea României pentru copiii curioși

Dragi copii,

știm că vă plac poveștile și basmele cu zâne și prinți curajoși, cu Ileana Cosânzeana și Făt-Frumos, cu Prâslea cel Voinic sau fata moșului cea cuminte!

Dacă orice poveste începe cu „A fost odată…”, așa începe și istoria – seamănă și ea cu o poveste, pentru că ne vorbește despre oameni și fapte din alte vremuri. Dar istoria este o poveste adevărată care așteaptă să fie descoperită, cunoscută și înțeleasă.

Astăzi vrem să povestim despre o țară frumoasă, cu munți înalți și câmpii mănoase, cu oameni frumoși și cu o istorie bogată. Astăzi vă spunem povestea României pentru copiii curioși!

Întreaga istorie a românilor este ca o călătorie captivantă. Dovadă stau mărturiile arheologice din perioada străveche, războaiele între daci și romani, formarea statelor medievale românești, proclamarea României ca regat, trecând printr-un război mondial și ajungând la formarea statului național unitar român.

Probabil ați auzit despre 1 Decembrie… V-ați întrebat ce semnifică această zi? 1 Decembrie este Ziua Națională a României. Cum fiecare dintre voi aveți o zi de naștere în care vi se urează „La mulți ani!”, așa și țara noastră își sărbătorește ziua pe 1 Decembrie. Ziua Națională a României este o zi de sărbătoare stabilită în mod oficial prin lege,  reprezentând alături de drapel și imn, un simbol al țării noastre.

Cu siguranță, vă întrebați de ce 1 Decembrie?

Întocmai ca într-o poveste, România era formată din provinciile Țara Românească și Moldova, unite în anul 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Restul provinciilor românești aparțineau marilor imperii vecine: Transilvania și Bucovina făceau parte din Imperiul Austro-Ungar, iar Basarabia era integrată Imperiului Rus. În aceste condiții, dorința românilor din teritoriile mai sus menționate de a se uni cu România era din ce în ce mai mare.

Marea Unire de la 1918 înseamnă întregirea statului național român, care s-a înfăptuit prin unirea tuturor provinciilor locuite de români, aflate sub stăpânire străină, cu România, mai exact Unirea Basarabiei cu România, a Bucovinei și a Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România.

Astfel, data de 1 Decembrie 1918 a rămas în istorie ca un important moment istoric,  deoarece atunci se înfăptuia idealul de unitate al românilor, iar cetatea Alba Iulia reprezintă un loc cu semnificații istorice pentru fiecare român, locul pe care îl asociem cu unirea tuturor românilor și cu România Mare. Regele Ferdinand I (1914-1927) a fost încoronat ca rege al României Mari, pe data de 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, eveniment ce a marcat unirea tuturor românilor sub conducerea aceluiași rege.

Celebrând această importantă zi a istoriei noastre naționale, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, prin bibliotecar Maria Truță, îți lansează invitația de a urmări în mediul online: „5 minute de poveste… Povestea României pentru copiii curioși”, cu frumoasa lectură semnată de Dumitru Almaș: „Am fost și eu la Alba Iulia și am văzut Unirea cea Mare”, o poveste în care se explică întâmplările istorice văzute și trăite din perspectiva unei fete orfane care a participat la „cel mai mare și mai fericit moment din istoria noastră, 1 Decembrie 1918“.

Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, precum și pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.

Cu ocazia Zilei Naționale a României, echipa proiectului „5 minute de poveste” dedică fiecărui român, de la mic la mare, înălțătoarele cuvinte a scriitorului Barbu Ștefănescu-Delavrancea: „România e patria noastră, a tuturor românilor. E România celor de demult şi-a celor de mai apoi. E patria celor dispăruţi şi a celor ce va să vie”.

La mulți ani, România!

La mulți ani, români de pretutindeni!