5 minute de poveste… Să citim și să pictăm: de la Tonitza la Van Gogh

Haideți, dragi fetițe și băieți! Repede, repejor, luați o hârtie sau un carton, aduceți creioanele colorate sau acuarelele, stați la birou, închideți ochii o clipită și începeți…. să desenați! Da, haideți să desenăm o floare sau o căsuță sau pădurea în timpul verii sau… pur și simplu, desenați ceea ce vă spune sufletul! Iar noi, astăzi, în cadrul proiectului cultural „5 minute de poveste…”, vă ducem într-o frumoasă și interesantă călătorie ce cuprinde universul cărților și lumea minunată a picturii.

Haideți să citim și să pictăm! Știați că în urmă cu 136 de ani, la 13 aprilie, se năștea cel care avea să fie numit „pictorul copiilor”? Este vorba de Nicolae Tonitza (1886 – 1940), pictor, critic de artă, gazetar, profesor, care privea lumea prin inocența sufletului de copil, fiind toată viața fascinat de inocența, entuziasmul și altruismul celor mici. Puțini știu că Tonitza a ilustrat cărți pentru copii, dintre care una îndrăgită este „Fram, ursul polar” de Cezar Petrescu. De asemenea, a creat, împreună cu Păstorel Teodoreanu, un alfabet destinat învățării mai ușoare și mai creative a literelor, și anume „Desenul alfabetului viu”.

Tonitza scria în anul 1932: „Copiii ne apar cu fermecătoarea lor inexperienţă, cu armonioasa lor dezordine, cu înaripata lor nedisciplină, cu spaima lor pentru tot ce le este impus prin tradiţie şi autoritate şi cu pasiunea lor pentru tot ce este lumină, pentru tot ce este mişcare slobodă, graţie şi joc, pentru tot ce este bucurie a vieţii, pentru tot ce este dezinteresată înfrăţire cu semenii planetari sub egala milostiv sărutare a unui soare…” (Repere bibliografice: volumul Tonitza, Nicolae N., Scrieri despre artă, București, editura Meridiane, 1964, studiul (1931) „Copilul – o problemă, https://catalog.bibliotecaarad.ro/opac/search?fq=author%3ATONITZA%2C+NICOLAE+N.&location=0&ob=asc&q=tonitza&sb=relevance&view=CONTENT)

Mai mult, la data de 15 aprilie, omenirea marchează Ziua Mondială a Artei. Această zi a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci, considerat un simbol al liberei exprimări, un adevărat vizionar. Arta se prezintă în nenumărate forme, dar categoriile oficiale, stabilite pentru prima oară în Grecia antică, au fost arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora li s-a adăugat, în 1911, cinematografia.

Prin urmare, lumea picturii este o lume magică, exact la el ca și lumea cărților. Așadar, astăzi Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, prin bibliotecar Maria Truță, vă propune o carte captivantă semnată de Monica Bătrânu, ilustrator fiind Roxana Iacoban: „Întâmplări mărunte cu pictori mari. Monet, Van Gogh și Kandinski povestiți copiilor” (București, editura Curtea Veche, 2019). Faceți cunoștință cu Blanche, o fetiță isteață care nu se dă înapoi de la nimic ca să își ajute tatăl să picteze lumina. Apoi pleacă de la Arles până la Paris cu Epistela, o scrisoare hoinară care află că bucuria călătoriei e mai prețioasă decât clipa când ajungi la destinație. Vă împrieteniți Țvet și Zvuk, două pensule buclucașe care se furișează la Opera din Moscova, unde reușesc să picteze muzica. Haideți, intrați în joc și veți descoperi printre rânduri și tușe de culoare, lucruri care îți vor ciupi curiozitatea și te vor împrieteni cu trei pictori mari: Claude Monet, Vincent Van Gogh și Vasili Kandinski.

Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, precum și pe Instagram: biblioteca_judeteana_arad.