5 MINUTE DE POVESTE… Tinerii și curajul de a schimba lumea

Ziua Internațională a Tineretului este sărbătorită în fiecare an, la data de 12 august, celebrând potențialul tinerilor ca parteneri în societatea globală actuală.

Încă din anul 1965, Adunarea Generală a O.N.U. a aprobat Declarația privind promovarea în rândul tinerilor a idealurilor de pace, respect reciproc și înțelegere între popoare. Tinerii de astăzi reprezintă o categorie vulnerabilă în fața perturbărilor economice, sociale și culturale provocate de pandemia Covid-19, mulți dintre ei riscând deficiențe în ceea ce privește educația, oportunitățile profesionale, sănătatea și starea de bine în timpul unei perioade importante a dezvoltării.

Tema Zilei Internaționale a Tineretului 2021 este „Transformarea sistemelor alimentare: inovația tinerilor pentru sănătatea umană și planetară”, cu scopul de a sublinia că succesul unui astfel de efort global nu va fi atins fără participarea semnificativă a tinerilor, prin mecanisme de sprijin incluzive care să asigure eforturile tinerilor în mod colectiv și individual, pentru a restabili planeta și a proteja viața, integrând în același timp, biodiversitatea în transformarea sistemelor alimentare. Având în vedere că populația lumii va crește cu 2 miliarde de oameni în următorii 30 de ani, simpla producere a unui volum mai mare de alimente mai sănătoase mai durabile nu va asigura omul și bunăstarea planetară, trebuind abordate și alte provocări cruciale, cum ar fi: reducerea sărăciei, incluziune socială, sănătate, conservarea biodiversității și atenuarea schimbărilor climatice.

Prin educația pentru tineri, angajament, inovare și soluții antreprenoriale, Ziua Internațională a Tineretului din acest an își propune să ofere o platformă pentru tineri pentru a promova în rândul tinerilor a idealurilor de pace, respect reciproc și înțelegere între popoare.

Vă mulțumim că sărbătoriți Ziua Internațională a Tineretului alături de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad, iar prin Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, bibliotecar Maria Truță, vă lansăm invitația de a urmări în mediul online: „5 MINUTE DE POVESTE… Tinerii și curajul de a schimba lumea”, ale căror experiențe sunt reflectate într-un volum ce cuprinde povești emoționante despre curajul, inteligența, voința și multe calități ale tinerilor din lumea de azi: „Poveşti pentru copiii care au curajul să fie altfel : 100 de istorii adevărate despre copii și tineri remarcabili, care au schimbat lumea” / Ben Brooks; Ilustrații de Quinton Winter ; traducere : Adriana Bădescu.- București : Litera, 2021.

Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, precum și pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad.