5 minute de poveste… Ziua Națională a Lecturii: „Carte frumoasă cinste cui te-a scris”

Dragi fetițe și băieți,
Aproape fiecare țară din lume are o Zi Națională a Lecturii. De exemplu, în Germania este celebrată pe 19 noiembrie, pe 2 martie în America, iar pe 19 iunie în India. Începând cu acest an, data de 15 februarie este dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a Lecturii în România, reliefând rolul cărții prin activități culturale, sociale și educaționale ce evidențiază importanța lecturii, în special în formarea copiilor și tinerilor (Legea nr 21/2022 privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii), motto-ul acestui an fiind „Citim împreună!”.
În România, pe lângă Ziua Națională a Lecturii, 15 februarie este și data la care s-au născut două personalități care au jucat un rol important în dezvoltarea educației românești și în promovarea lecturii. Este vorba de politicianul și criticul literar Titu Maiorescu (15 februarie 1840), fondator al societății literare „Junimea”, și de Spiru Haret (15 februarie 1851), reputat matematician și ministru al educației creditat cu dezvoltarea sistemului modern de învățământ al țării.
„De ce e bine să citim?” – cu siguranță, vă întrebați de ce este important pentru voi să citiți. Nu există un singur răspuns, ci există foarte multe motive pentru care să citești o carte. Pe măsură ce citești, îți vei dezvolta vocabularul, imaginația, creativitate și, pur și simplu, vei înțelege lumea în care trăiești. Cărțile și procesul lecturii te ajută să fii informat, să înveți și să știi mai multe lucruri; o carte îți va stârni curiozitatea, ajutându-te să afli răspunsul la întrebarea „de ce?”, o carte îți va dezvolta cultura generală, va înlătura necunoscutul și chiar te va ghida pentru a afla ceea ce vrei să faci cu adevărat în viață.
Noi, bibliotecarii de la Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, suntem călăuzele voastre în călătoriile voastre în lumea cărților, ajutându-vă atunci când aveți nevoie să vă alegeți cartea ce vă deschide universul cunoașterii. Pentru această zi specială, vă propunem prin intermediul proiectului cultural „5 minute de poveste… Ziua Națională a Lecturii: „Carte frumoasă cinste cui te-a scris”, Biroul „Animație culturală și împrumut carte pentru copii”, prin bibliotecar Maria Truță, lectura semnată de Monica Brown, „Biblioburro și cărțile călătoare” (Editura Cartemma, 2019), un omagiu adus tuturor învăţătorilor şi bibliotecarilor care pun cărţi în mâinile copiilor, chiar dacă pentru aceasta trebuie să treacă peste deşerturi, peste câmpii, peste munţi şi peste ape.
„Carte frumoasă cinste cui te-a scris
Încet gândită, gingaș cumpănită;
Ești ca o floare, anume înflorită
Mâinilor mele, care te-au deschis.”
(Tudor Arghezi, Ex libris)
Conceptul vizual poate fi accesat pe site-ul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” – https://bibliotecaarad.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/bibliotecaarad, pe canalul de YouTube al instituției de cultură arădene – https://www.youtube.com/Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, precum și pe Instagram: biblioteca_judeteana_arad.