Agricultură și Zoocultură

Afis agricultura sissste

Agricultură și Zoocultură

                                -expoziție de carte veche-

Biblioteca   Județeană ”Alexandru D. Xenopol”   va vernisa  marți, 29 martie  2016, la ora 17.00, în sala ”Clio” a Complexului Muzeal Arad, o nouă expoziție de carte rară: ”Agricultură și Zoocultură”.

Expoziția reunește 80 de volume din domeniul agriculturii, volume  apărute între anii 1504-1800 în Germania, Franța, Austria, Ungaria și Italia.

Cea mai veche carte prezentă în expoziție a fost scrisă de Lucius Iunius Columella, poartă titlul ”Res rustica” și a văzut lumina tiparului la Bologna în anul 1504, bucurându-se de largă apreciere în Antichitatea romană.

Un alt volum încărcat de istorie este ”Rei rusticae libri quatuor”, semnat de Konrad Heresbach și apărut în 1570 la Köln, fiind considerat primul ghid german de agricultură.

Celelalte titluri ale expoziției sunt tipărite mai ales pe parcursul sec. al XVIII-lea, cînd omenirea recunoaște tot mai mult importanța practicării agriculturii în mod organizat, cu mijloace și mașini-unelte eficiente.

Cartea sec. al XVIII-lea se remarcă prin varietatea problematicii abordate (înscrisă în curentul iluminist popularizator) –manuale, ghiduri, dicționare, calendare populare, lucrări de economie agicolă – cât și prin ilustrarea bogată, inovativă și detaliată a volumelor.

Expoziția este deschisă publicului vizitator până în data de 9 aprilie 2016.Curatorul și organizatorul acesteia este  Adriana Czibula, bibliotecar- Colecții Speciale.