Amour et erotisme – expoziție de carte rară de sec XVIII

amour16-export Afis Amour et Erotisme 2016
Literatura erotică a fost în sec. XVIII  un  ”element de civilizație”. Aceasta se scria la persoana întâi, în formă de epistole, dialoguri sau  manuscrise secrete, acunse cu grijă, pentru că țineau, se înțelege, de viața privată.

Odată cu afirmarea Eu-lui, în ”Epoca Luminilor”, acest gen de texte sunt descoperite, privatul devine comun și lectura se democratizează. Apar romanele de dragoste, scrise în limbaj care galant , care ”îndrăzneț” până la ”obscen”.  ”Nici unul din marii scriitori din sec.  al  XVIII- lea  nu se sustrage ispitei erotice” (Jean Marie Goulemot).

În expoziția de carte erotică rară în limba franceză, pe care o propune Biblioteca Județeană ”Alexandru D. Xenopol” Arad, intitulată ”Amour  èt erotisme”,  se reunesc scriitori de gen ca: Restif  de La Bretonne, Choderlos de Laclos, Voltaire, regina Marguerite de Navarre, Denis Diderot, La Fontaine, Jean –Baptiste de Boyer.

Personajele centrale ale acestor scriitori sunt feminine, eroine care își caută fericirea aventurându-se în căutări erotice, împotrivindu–se astfel rigorilor, sociale și  religioase, moralei, societății patriarhale.

Expoziția, conținând aproximativ 100 de tipărituri, având ca tematică erotismul, se va deschide  joi, 20  octombrie 2016, la ora 17.00, în Sala ”Clio” a Complexului Muzeal Arad, din Str. Horia.Curatorul acesteia este bibliotecar Adriana Czibula.

Exponatele pot fi admirate în perioada 20- 28 octombrie, de  luni până vineri, între orele 9.00-17.00.

(LB)