Ansamblul Castelului Purgly din Șofronea

           Mare proprietar de pământ baronul Janos Purgly a construit în 1899, în apropierea Șofronei, spre vest, o reședință nobiliară  care împreună cu anexele gospodărești şi parcul se întindea pe o suprafaţă de 3,36 ha.

           Imobilul principal edificat în stil eclectic, se compunea dintr-un corp de clădire etajat în partea centrală, lângă care se înalţa un donjon de factură medievală. În exterior, faţada bogat ornamentată cu decroșuri şi turnuleţe amintește de castelul Huniazilor din Hunedoara.. Prin intrarea principală din corpul central, se putea urca în sala de recepții cuscare și tavanul prelucrate artistic în lemn de tek. La parter, sufrageria și salonul erau foarte spaţioase dispunând în acelaş timp de o ornamentaţie specifică, care, alături de mobilier, uși, ferestre, parchet erau în măsură să stârnească admirația vizitatorilor.

                    Unul din evenimentele arădene majore ale anului 1901, a fost căsătoria fiicei mai mici Magdolna, contesă de Șofronea cu locotenentul de marină militară Horty Miklos, mai târziu amiral și guvernator al Ungariei. Ceremonia religioasă a avut loc în biserica cultului calvinist (reformat) din Arad (strada Mihai Eminescu), discursul festiv fiind publicat în toate  ziarele locale.

                 Baronul s-a dovedit a fi un bun gospodar, făcând din domeniul întins la 4oo ha o fermă model, devenind prin urmașul  și principalul său moștenitor Purgly Laszlo, liderul de necontestat  al cultivatorilor sfeclei de zahăr, materie primă procesată în industria arădeană. Prosperitatea de care se bucura, i-a permis să facă investiții în reședința – castel, pe care a ridicat-o la nivel demn de invidiat.

             După război, reședința domenială și-a pierdut strălucirea, alunecând pe panta ruinării. Astfel, în ianuarie 1946, prefectura era informată, printr-un raport al intendentului, că edificiile expropriate de pe moşia domeniului Purgly din Şofronea sunt devastate de către soldaţi sovietici, care jefuiau, încărcând lucrurile într-un camion. Distrugeile au continuat în anii următori în ritm accelerat.

               După 1990, Dan Negrea, fondatorul unei organizații caritabile pentru bătrâni și copii, a executat ample lucrări de restaurare  a ansamblului de imobile ale fostei reședințe nobiliare, readucâd-o la starea inițială. De asemenea a creat acolo o bază de agrement, care cuprinde două bazine alimentate cu apă termală extrasă de la mare adâncime, cu proprietăți terapeutice deosebite. Fostul parc dendrologic, cunoscut prin exeplare frmumoase de alun turcesc, degajat de resturile vegetative îmbătrânite și degradate a fost replantat și amenajat cu mobilier adecvat.