Ansamblul sculptural Mihai Buculei din Buteni

În perioada anilor 1980 – 1984, sculptorul bucureștean Mihai Buculei (foto 1) a cioplit în rocă de calcar, cinci lucrări de artă monumentală, așezându-le pe Dealul Groșilor, de lângă Buteni. Inițiativa a aparținut lui Ioan Motrea primarul de atunci al comunei, activitatea putând fi dusă la bun sfârșit cu sprijinul instituțiilor de cultură arădene, al cetățenilor locului şi al unor unităţi economice (foto 2).

Într-un ansamblu pe care-l concep la Buteni, explica autorul în 1982, încerc să echilibrez cinci sculpturi, într-o poiană înconjurată de linii de orizont dramatice, de curbe de nivel, cre se prăbuşesc în adâncul văii Crişului Alb. Caut ca ideea încărcată de sensurile istorice ale locului, să se descarce până la decenţă şi să păstreze doar esenţa lucrurilor. Regia acestui ansamblu sculptural mai urmăreşte mersul soarelui şi trecerea luminii dintr-un spaţiu existent într-un spaţiu imaginar.

Prezent la vernisajul uneia din lucrări, criticul de artă Theodor Redlow din București, spunea că întrebările despre pierderea şi regăsirea naturii i se par mai puţin stringente lui Mihai Buculei. El lucrează an de an la un ansamblu de sculpturi care nu e destinat unui anumit loc, ci e crescut chiar acolo, pe platoul vălurit din preajma unui sat ardelean: orientat în funcţie de punctele cardinale şi de mişcarea soarelui pe boltă. Localnicii vin să dea bucuros o mână de ajutor sculptorului, oile trec netulburate printre pietrele cioplite,iar vernisajele se fac la Buteni cu participarea sărbătorească a fanfarei şi a corului sătesc. Semnul privilegiat, care marchează locul, este o fereastră îngustă ca o fantă, menită să prindă lumina, şi să o îndrume, ca într-un ritual, pe formele sculpturii. Aceste cinci prezenţe, cele mai distincte dintr-o expoziţie, sugerează şi o posibilă tipologie a întrebărilor pe care artistul le pune naturii şi a replicilor reciproce.

Sculpturile, cioplite în piatră de Viştea şi Podeni (judeţul Cluj), câte una pe an, sunt următoarele: Fereastră către Dorul Iancului (1980), Masa pentru amintirea străbunilor (1981), Sanctuar (1982), Ultimul căzut (1983), Fântâna Iancului (1984). Ele se află într-un ansamblu sculptural din apropierea Drumului Județean spre Gurahonț, în preajma Zugăului, locul de desfacere al Canalului Morilor din Crișul Alb. (foto 3 – 11).