Aradul îndurerat

Sculptură în ronde-bosse; B-dul Revoluţiei în apropierea Primăriei; Demolat în anul 1932, se află în depozitul Complexului Muzeal Arad; Marmură de Carrara; Aradi Zsigmond, 1870.

Din punct de vedere cronologic, este cel mai vechi monument laic cu portret alegoric din Arad. Sculptorul arădean Aradi Zsigmond (1838 – 1899) prezintă o femeie fără încălțăminte cu piciorul drept îngenunchiat şi capul plecat într-o tulburătoare atitudine de reculegere şi durere. Părul bogat îi curge liber pe spate, iar pe creştetul capului poartă o coroniţă cu stema Aradului. Personajul, conceput ca simbol al oraşului, depune o cunună de flori în amintirea celor 240 honvezi, membri ai Gărzilor Naționale Maghiare, ucişi în luptele de stradă cu trupele austriece din 1849.

Sculptată la Milano prin cioplire directă în marmură de Carrara, lucrarea impresionează prin sensibilitate şi încărcătură emoţională. Acest lucru este subliniat de hitonul antic din in, fără mâneci, ce acoperă corpul femeii, în pliuri lungi verticale, asemenea unor caneluri ale coloanelor. Atitudinea de suferinţă este marcată de poziţia braţelor: mâna stângă lăsată fără putere pe lângă corp, în timp ce dreapta, îndoită peste genunchi sprijină corpul aplecat într-o pioasă atitudine de rugăciune. Fiind de dimensiuni relativ mici (1oo / 56 / 56 cm), sculptura a fost ridicată pe un soclu înalt, conferindu-i astfel monumentalitatea necesară.

La început oficialităţile Aradului, crezând că este vorba de un monument funerar, au decis să o amplaseze în cimitirul oraşului. La intervenţia baronului Eotvoş Jozsef, aflat întâmplător prin Arad, a fost aşezată într-un scuar din centrul oraşului, la capătul de sus al Promenadei. Inaugurarea s-a făcut în 8 februarie 1870, lucrarea fiind apreciată ca un memorial ai Honvezilor căzuţi în 8 februarie 1849. Pe soclu au fost încrustate versurile semnate de Fabian Gabor: Sunteți anonimi, dar trăiți pururi prin eroismul vostru, ați cucerit noi lauri calității de honved.

După câţiva ani, statuia a fost așezată în cimitirul dinspre nord al orașului, azi inexistent (Cartierul Funcţionarilor). În jurul anului 1902 sculptura a fost din nou mutată şi aşezată, de data aceasta în apropierea Azilului de copii, de unde, în 1932, parțial deteriorată, a fost depozitată la Complexul Muzeal din Arad.