Aradul muzical în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Brahms la Arad

Aradul a fost, este și, cu siguranță, va fi muzical, iar ultimul sfert al secolului al XIX-lea ne descoperă un oraș răsfățat de concertele unor marii muzicieni ai vremii: Franz Liszt, Johann Strauss (fiul), Johannes Brahms și Josef Joachim.

În anul 1879, doi prieteni au plecat într-o călătorie fascinantă. Cei doi prieteni se numeau Johannes Brahms şi Joseph Joachim, iar destinaţia turneului lor era Transilvania, celebrii muzicieni concertând în mai multe orașe: Arad, Timișoara, Sighișoara, Brașov, Sibiu, Cluj. Au fost primiţi cu mult entuziasm, deoarece notorietatea de care se bucurau le precedase turneul.

La 13 septembrie 1879, împreună cu un pian Streicher și cele două viori Stradivarius ale lui Joseph Joachim, cei doi muzicieni au călătorit cu trenul de noapte de la Budapesta către orașul Arad, un important centru economic, comercial și de transport al acelor vremuri, dezvoltat din punct de vedere social, arhitectural și cultural datorită unei puternice influențe europene. Astfel, în anul 1833, la Arad s-a înființat cel de-al șaselea conservator muzical european și primul de pe teritoriul românesc, cunoscut sub numele de „Arader Musik Conservatorium”; în anul 1846, melomanii arădeni se bucurau de concertul lui  Franz Liszt, care a interpretat opt piese, acompaniat de orchestra Infanteriei din Cetate; arădenii cunoșteau și dansau deja frumoasele valsuri vieneze cu ocazia seratelor și banchetelor organizate în orașul de pe Mureș, precum și cu prilejul concertului oferit de Johann Strauss-fiul, alături de orchestra sa, la Hotelul „Crucea Albă”, în anul 1847.

La 12 septembrie 1879, „Alföld”, periodicul arădean de limbă maghiară, publica anunțul concertului susținut de Johannes Brahms și Josef Joachim, ce va avea loc „în sala mare a hotelului Crucea Albă”, cu un valoros program muzical ce includea compoziții de Schumann, Bach, Beethoven, Tartini, Mendelssohn și bineînțeles, Brahms. Periodicul arădean de limba germană „Neue Arader Zeitung” scria că „pentru concertul de astăzi „Brahms și Joachim”, goana [de a cumpăra bilete] a fost atât de mare încât de ieri seară, locurile sunt aproape epuizate”, iar publicului îi era recomandat să  ajungă din timp la concertul lui Brahms și Joachim, cei întârziați trebuind să aștepte în holul hotelului până când piesa interpretată era terminată. Prețul unui bilet de intrare varia de la 3 florini (fotoliu), 2 florini (scaun) și 1 florin pentru un loc în picioare. Biletele puteau fi achiziționate „și în avans de la magazinul de carte a lui Klein Mór junior”. 

***

Celebrând „Zilele Culturii Austrice la Arad”, în cadrul unei ample colaborări instituționale – Primăria Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Filarmonica Arad, Complexul Muzeal Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Colegiul  de Arte „Sabin Drăgoi”, Asociația Culturală „Musikforum Europa”, sub înaltul patronaj al Ambasadei Republicii Austria la București, iubitorii muzicii clasice și ai cărții se pot bucura de o inedită expoziție cu titlul „Aradul muzical în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Brahms la Arad”, găzduită de Palatul Cultural, în perioada 28 octombrie – 3 noiembrie 2022.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 27 octombrie 2022, începând cu orele 17:00. În acest context, vor fi ilustrate aspecte relevante ale vieții și activității lui Johannes Brahms (1833-1897) și ale lui şi Joseph Joachim (1831-1907), fiind expuse volume cu caracter memorialistic, periodice, partituri și instrumente muzicale ce invită la o călătorie vizuală și informațională în istoria muzicală arădeană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Vă așteptăm cu drag!