Explorarea ariilor naturale urbane: arborii de pe malul Mureșului

Acest este un proiect pilot desfășurat în cadrul Clubului naturalistului arădean de la Makerspace, destinat tinerilor pasionați de natură, se concentrează pe descoperirea și înțelegerea ariilor naturale urbane și a zonelor umede.

Ariilor naturale urbane sunt „zone terestre sau acvatice în care co-există specii de plante și animale sălbatice, elemente și formațiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice cu valoare ecologică, ştiinţifică sau culturală-recreativă deosebită, situate în intravilanul orașelor sau în zonele periurbane” conform Rețelei naționale de arii naturale urbane.

Zonele umede sunt zone terestre acoperite, permanent sau temporar, de ape puțin adânci. În general, aceste zone umede se găsesc la limita dintre ecosistemele acvatice și ecosistemele terestre și sunt influențate de factori diferiți și complecși.

În acest sens, am luat în vedere zona sălbatică de pe malul Mureșului, care este o continuare a Parcului Natural Lunca Mureșului. Participanții vor explora zona pietonală dintre pista de biciclete și râu, identificând speciile de copaci sălbatici, în special cele non-ornamentale. Parcul Natural „Lunca Mureșului” este unul dintre cele mai importante parcuri naturale din Romania și cea mai importanta zonă protejata din judetul Arad. Lunca Mureșului se identifică ca fiind o zona umedă și este inclusa in lista sit-urilor RAMSAR care este definită prin Convenția Ramsar, sub egida UNESCO, pentru protejarea zonelor umede.

De ce sunt importante zonele umede? Zonele umede sunt hotspot-uri de biodiversitate, în mod special pentru păsările semiacvatice, de asemenea purifică apa și ajută la gestionarea inundațiilor. Ce putem face pentru a le proteja? În primul trebuie să înțelegem importanța lor, apoi trebuie să protejăm suprafețele de vegetație și arbori pe care se bazează întregul ecosistem.

În acest sens considerăm că identificarea copacilor „sălbatici”, non-ornamentali de pe malul Mureșului, mai exact de pe zona pietonală a malului dintre pista de biciclete și Mureș este o modalitate prin care atragem atenția și interesul tinerilor în ceea ce privește importanta ariile naturale urbane și a zonele umede. De asemenea identificarea numărului de indivizi este o modalitate de a scoate in evidență dinamica dintre speciile autohtone și cele invazive și de a înțelege importanta protejării speciilor autohtone.

Outputul proiectului constă în colectarea de date și publicarea lor pe Biblioteca digitală, secțiunea Știință și pe proiectul dedicat de pe platforma iNaturalist

Instrumente de lucru și resurse

Locații:

  • Parcul copiilor
  • Parcul Micălaca din Zona 300

Obiective

  1. Familiarizarea participanților cu zona „sălbatică” a malului Mureșului și cunoaștere importanței acestei zone pentru ecologia locală
  2. Identificarea cu ajutorul aplicațiilor PlantNet și iNaturalist Seek
  3. Inventarierea numarului de indivizi
  4. Crearea unei pagini de profil pt. fiecare specie