Baronul Andrenyi Karoly (1869 – 1914)

Originar din Ghioroc, Andrenyi Karoly (1869 – 1914), după absolvirea cursurilor Academiei Comerciale din Graz, s-a lansat în afacerile familiei dezvoltând în Arad, un important lanț de magazine cu produse feroase, care în scurt timp a devenit renumit în întreaga Austro – Ungarie, fiind înnobilat  ca baron. Pe parcursul anilor s-a dovedit a fi a fi și un om de mare generozitate, capabil de tot binele, dacă un scop bun îi stătea înainte, iar împrejurările și cei  apropiați îl încurajau. Printre altele, gestul său de a dona în 1908 o sumă impresionantă, comunității arădene, aflate în impas financiar în demersurile  construirii Spitalului de Copii, a  avut un ecou deosebit. Prin același act a desemnat ca proprietar al acestor construcții pe cetățenii orașului.

Complet înzestrat cu echipamente și mobilier, încadrat cu specialiști recunoscuți în lumea medicală, care puteau asigura suferinzilor încredere și asistență satisfăcătoare acelor vremuri, noul așezământ de sănătate, și-a deschis porțile la 3 ianuarie 1910. Contribuția generoasă a Fundației Andrenyi, s-a materializat într-un pavilion etajat, dotat cu cele necesare, tratării bolnavilor cu afecțiuni interne și chirurgicale, un edificiu special pentru contagioși, un adăpost pentru infirmierele călugărițe, o construcție pentru etuva de dezinfecție și morga.

În semn de apreciere a a gestului său caritabil, Consiliul local l-a onorat cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului, o stradă din apropierea spitalului, primind numele său.

Afectat și de moartea prematură a fiului său mai mare, baronul Andrenyi Karoly, a decedat în plină putere, în aprilie 1914, la vârsta de dooar 45 de ani. Își doarme somnul de veci în cripta familiei din Cimitirul Eternitatea.