Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad se reîntoarce simbolic la Palatul Cultural

Biblioteca Județeană ”Alexandru D. Xenopol” Arad are o zestre culturală apreciabilă, importantă nu numai la nivel național, cât la nivel european.

Istoric

Prima casă a bibliotecii a fost Palatul Cultural. Ideea înfiinţării Palatului Cultural -1911, ca şi a bibliotecii, a aparţinut Societăţii culturale „Kölcsey”. Instituțiile culturale adăpostite de palat atunci au fost Filarmonica, Muzeul şi Biblioteca orăşenească.

               Pentru construirea grandioasei clădiri, a urmat un concurs de proiecte care a avut nu mai puţin de 27 de participanţi. O concurenţă serioasă între arhitecţii Europei din: Paris, Berlin, Budapesta. Şi nici unul dintre aceste proiecte nu a răspuns exigenţelor comisiei arhitecturale locale, în afara aceluia propus de arădeanul Ludovic Szantay căruia i-a revenit marea misiune şi onoare de-a înălţa mult aşteptatul Palat Cultural.

Inaugurarea Palatului Cultural a avut loc sâmbătă 12/25 și duminică 13/26  octombrie 1913,  (revista „Biserica și școala”) „în prezenţa notabilităţilor locale, a unor oficialităţi venite din capitală şi din diferite oraşe ale regatului, precum şi a reprezentanţilor diferitelor culte, a societăţilor culturale din regat”.

Concertul inaugural s-a ţinut în data de 25 octombrie 1913. La pupitrul orchestrei Filarmonicii arădene s-a aflat contele Zichy Geza de la Viena,  într-o sală plină de melomani, probabil 780 de locuri, impresionantă ca şi arhitectură şi acustică. Concertul de deschidere a inclus piese de Schubert, Goldmarck, Bizet si Beethoven.

               A doua zi, după fulminantul concert, arădenii au vizitat sălile Muzeului şi ale Bibliotecii,

  Mutări de sediu

Biblioteca, cu denumirile specifice timpurilor, a cunoscut mai multe locații, prima în Palatul Cultural, la ridicarea acestuia în 1913. Fondul nu conținea nicio carte în limba română. Primul director al bibliotecii a fost Vajassy Árpád.

În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, din motive strategice, biblioteca se mută la Șiria, de unde revine la Palat. Al doilea sediu se stabilește pe Str. „Miron Constantinescu” nr. 2-4 (actualmente „Lucian Blaga”) – 1977;  al treilea în actuala clădire de pe strada „Gh. Popa de Teiuș” (atunci „Stejarului”), la numărul 2-4, în 1984, iar în 2025, adică în zilele noastre, odată cu implementarea proiectului European de reabilitare termică, biblioteca revine provizoriu la Palatul Cultural.

Schimbări de profil

Anul 1951 a adus o cotitură radicală în viaţa bibliotecii. Biblioteca Palatului Cultural a fost separată atunci de muzeu, devenind instituţie aparte, cu buget propriu. Ea şi-a continuat activitatea sub denumirea de Biblioteca Centrală Regională, avându-l ca director pe Ioan Tänzer.

Începând din data de 1 februarie 1956 a funcţionat sub numele de Biblioteca Centrală Raională Arad, ca urmare a desfiinţării regiunii Arad. Pe vremea directoratului lui Dumitru Dascăl. În 1960, în raionul Arad funcţionau 9 biblioteci comunale cu 2 filiale (Aluniş şi Galşa) şi 27 de biblioteci săteşti.

La 12 mai 1921 are loc inaugurarea donației istoricului A. D. Xenopol, a unei părți din biblioteca sa, însumând 2.032 de cărţi deosebit de valoroase pentru Arad.

Abia din 1922, funcţionează în incinta bibliotecii o sală de lectură cu denumirea „A. D. Xenopol”.

În 1977 la conducerea Bibliotecii Judeţene, care avea încă sediul central în Piaţa „George Enescu” nr. 1, a venit Ilie Mihailovici. În acelaşi an, în perioada 12 martie-31 martie, Biblioteca de Copii a fost închisă accesului publicului pentru mutarea colecției acesteia în Bulevardul „Revoluţiei” nr. 87, pe strada „Miron Constantinescu” .

În 1984 angajații Bibliotecii Judeţene au reuşit să o mute la sediul actual, într-un interval extrem de scurt, pe Str. „Stejarului” nr. 2-4, „Gh. Popa de Teiuș”, azi. Construcția, având diverse destinații de-a lungul timpului, este ridicată în stil eclectic, cu elemente decorative interioare secession prin strădania arhitecților arădeni Fodor-Reisinger și datează de la începutul secolului al XX-lea, mai exact din 1909.

O reîntoarcere simbolică

O nouă etapă se deschide în istoria Bibliotecii „Alexandru D. Xenopol” Arad.

Începând cu 3 Februarie 2025, aproape de împlinirea vârstei de 112 ani, sub manageriatul lui Ionel Bulbuc, Biblioteca devenită Județeană se reîntoarce pentru un timp, întoarcere simbolică, în Palatul Cultural. Odată cu intervenția termică o parte din Secțiile: „Împrumut Carte Copii”, „Împrumut Carte Adulți” și „Artă și Multimedia” se mută la Palatul Cultural pentru a deservi publicul alături de cele două filiale situate în cartierele „Micălaca” și „Aurel Vlaicu”.

Accesul în noua locație, sediul începutului, se va face prin intrarea în Complexul Muzeal Arad, Secția de Arheologie  (Piața „George Enescu”, nr. 1). Secțiile vor funcționa după următorul program: Luni – Vineri: 09:00 – 17:00. În acestă perioadă se vor desfășura și obișnuitele manifestări culturale în spații proprii care vor fi anunțate în știrile de presă.

               Relocarea temporară permite servicii de calitate, condiții optime, publicul cititor urmând să fie anunțat în timp util asupra datei reîntoarcerii colecței de carte la vechiul sediu.

                                                               Lucia Bibarț/UZPR, ARAD