
Prima biserică a cultului greco-catolic din Arad, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost construită în 1776, pe un intravilan aflat între străzile Lucian Blaga (Templom utca) şi Mihai Eminescu (Deak Ferenc utca). Dorinţa comunităţii, de a se ridica pe acelaşi loc o altă biserică din zid, mai spaţioasă, nu a putut fi îndeplinită, datorită incertitudinii proprietăţii terenului.Drept urmare, actuala clădire a bisericii acestei confesiuni, a fost edificată cu același hram, în capătul dinspre vest al străzii Mihai Eminescu, la nr. 57, pe un teren oferit de administraţia arădeană, printr-un Contract de Patronat, încheiat în toamna anului 1905 între Primărie şi Comunitatea Bisericii Greco-Catolică. La 17 august 1912, a fost pusă piatra de temelie a viitoarei construcții, lucrările fiind încheiate în decembrie anul următor. Sfinţirea a avut loc în 16 octombrie 1921, de către episcopul Valeriu Frenţiu al Lugojului,, însoţit de un sobor de preoţi. Construcția edificată în stil neogotic de antreprenorii Carol Fenyves și Alexandru Cadilla, cu două turnuri clopotniță, în secțiune pătrată și acoperișul în patru ape este perfect echilibrată. Fațada, orientată spre răsărit, este dominată de un timpanon trunghiular, susținut de o arcadă care încadrează poarta boltită. Suprafața timpanonului este în prezent ilustrată cu o imagine religioasă consacrată hramului, sărbătoare celebrată anual la 15 august, prin care se comemorează trecerea Fecioarei Maria, din această lume (moartea, îngroparea, învierea și înălțarea la cer). În partea superioară, sub streașină, se desfășoară, o friză cu șapte nișe dreptunghiulare, boltite, ilustrate iconografic.
În interior, actuala pictură, a fost realizată în 1967 de artistul Eremia Profeta (1914 – 2002), absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Cluj.
De curând, clădirea, eliberată de vegetația arboricolă ce o ecrana, poate fi admirată în toată splendoarea sa, degajând locului un farmec aparte.După 1948, cultul greco-catolic fiind desfiinţat, biserica parohială a trecut în administrarea Episcopiei Ortodoxe Române.




