Aer primăvăratic cu Haiku la Biblioteca Județeană arădeană
Haiku-ul este un gen de poezie japoneză cu formă fixă, care a început să câștige teren și în afara Japoniei după Cel de-al Doilea Război Mondial, devenind rapid foarte populară în întreaga lume.
Haiku-urile conțin cel puțin un cuvânt sau o imagine care exprimă anotimpul în care acestea au fost scrise și transmit o concluzie, o reflexie, un concept ca wabi-sabi. Japonezii au cult pentru natură, o înțeleg, o respectă și se integrează în ea. Aceste raportări se reflectă în poezia tradițională.
Poezia japoneză, prin concentrarea ei delicată, a cucerit inimile tot mai multor iubitori și creatori de poezie din România.
La inițiativa autoarei arădene de Haiku-uri, Livia Ciupav Sfârâilă și cu aportul unui mare număr de haiku-iști din România, Biblioteca Județeană arădeană „Alexandru D. Xenopol” va deschide pe holul instituției, o bogată și frumoasă expoziție de cărți de poezie japoneză.
Cărțile expuse vor intra în gestiunea bibliotecii noastre, ca donație din partea autorilor și a grupului național de autori de gen, coordonați de domnul Corneliu Traian Atanasiu. Ele vor forma mica „Bibliotecă Haiku” a Aradului, o colecție care ne lipsea și pentru care mulțumim donatorilor și mijlocitorilor ei.
Inițiativa „Biblioteca Haiku” face parte din proiectul de promovare a acestui gen literar, demarat la nivel național de domnul Corneliu Traian Atanasiu, prin donarea către biblioteci a unor volume publicate de autorii grupului RO KU (primul grup online de haiku din România), pe care îl conduce de 15 ani. Autorii colecției se bucură de recunoaștere națională și chiar mondială, obținând de-a lungul timpului numeroase premii și distincții literare.
În Arad, au cochetat cu un gen de poezie tradițională japoneză autorii: Ligia Holuță, Domnica Pop, Rodica Iacob, Ioan Dehelean, Ioan Matiuț, Petre Don, Lăcrimioara Iva, Paulina Popa, Florinela Buruiană, Vladimir Belity, Teodor Roșu, etc., dar în Haiku s-au impus doar câțiva: Lucian Suciu, Domnica Pop, Livia Ciupav Sfârâilă.
noaptea cerul deasupra/mă regăsește singur/țipete de pescăruși
singurătatea unei nopți de iarnă/dincolo de flăcări/ o lume
(Lucian Suciu)
Clipa de fericire/printre bălării/ o floare de mac
Dalta descompusă/forma statuii/ protejând venele
(Domnica Pop)
Intersecție –/o frunză tot înceară/ să traverseze
ploaie nesfârșită -/încep o scrisoare/către cei de-acasă
(Livia Ciupav Sfârâilă)
Domnica Pop este Membră a Societății Române de Haiku și membră a Asociaţiei Internaţionale de Haiku din Tokio (2010).
Se presupune că la nivel mondial există peste zece milioane de scriitori, amatori sau nu, de poeme Haiku.
Expoziția „Bobi de jăratic în cenușa din vatră…” poate fi vizitată de luni, 14 Februarie 2022 până la finalul lunii și aduce un aer primăvăratic, de prospețime, bibliotecii.