Sculptură ronde – bosse, bust; Arad, Bd. Dragalina; bronz, travertin; autor Luigi Varga ; 1992
Cea mai importantă fundaţie, din Episcopia Aradului, cu rol major în formarea elitei româneşti, a fost cea a Elenei Ghiba-Birta (1801-1864). Născută în familia preotului ortodox Mihai Ghiba de origine macedo-română din Bichiș (Ungaria), rămasă văduvă după moartea soţului Birta, a coabitat ca slujnică, cu oficiantul cameral Emanuil Gogheru, care, la dispariţia sa, i-a lăsat o avere considerabilă. La dorința ei, aceasta a fost folosită în scopuri filantropice pentru bisericile ortodoxe din Arad, Bichiş, Oradea, Ineu, şcoala din Bichiş, asociațiile de pompieri, meseriaşi şi oamenii săraci din Arad. A murit în 1864, fiind înmormântată în cimitirul Eternitatea (sectorul JI), unde în 1935 a fost așezată o cruce din piatră.
În testamentul redactat 1863 se prevedea înfiinţarea sub preşedinţia episcopilor arădeni, a fundaţiei Elena Ghiba – Birta din veniturile căreia urmau să se acorde an de an burse pentru susţinerea a 12 tineri dotaţi şi studioşi din judeţele Bihor, Bekeş şi Cenad. Astfel timp de 48 de ani (1877 – 1925) organizația a ajutat 125 de elevi şi studenţi, printre care se regăsesc: Roman Ciorogariu, Nicolae Mihulin, Ioan Petran şi alţii. Mai târziu, datorită scăderii simţitoare a capitalului social, fundaţia a trecut prin momente dificile, ultima sa şedinţă, prezidată de Andrei Magieru, episcopul Aradului, având loc la 31 ianuarie 1939.
În 1992, pe soclul placat cu travertin din faţa Colegiului Național Elena Ghiba-Birta a fost fost aşezat bustul din bronz al fundatorei, creaţie a plasticianului arădean Luigi Varga (n. Vinga, 1951).
O placă de bronz fixată pe soclu, și încadrată într-un chenar este marcată în relief cu textul: Protectoarea / învăţământului românesc / din zona de vest a ţării / „Baza programului intelectual şi material / al naţiunilo o formează / educaţia şi instrucţia” / Din testamentul său. În partea inferioară, cu litere decupate, din bronz, se află numele ELENA / GHIBA / BIRTA / 1801 – 1864.