Bustul lui Daranyi (Ignatie) Janos (1819-1889)

Sculptură în ronde-bosse, bust; marmură; Arad, Parcul Copiilor; autor Toth Andraş; 1900; demolat după 1934, dispărut.

După absolvirea Facultății de Medicină din Budapesta (1845), Daranyi Janos a fost medic militar rezident în capitala Ungariei și la spitalul din Komarom. După un stagiu de trei ani, în 1858 s-a stabilit la Arad. În 1861 împreună cu dr. Hertzfeld Sandor și dr. Chorin Zsigmond, a înființat în clădirea de pe strada Sava Tekelija (Pava ut) nr.1, un spital privat, dar la scurt timp, prin retragerea asociaților, dr. Daranyi Ianos a devenit proprietarul instituției care a început să-i poarte numele.

Clădirea avea mai multe corpuri distincte cu o grădină decorativă ingenios și îngrijit amenajată. Primele internări ale pacienților au fost înregistrate la 16 iunie 1861, ultimele fiind notate în aprilie 1881, când, din cauza datoriilor acumulate, instituția a fost închisă. Timp de două decenii cât a funcționat, unitatea a devenit renumită în regiune, prin operațiile de mare dificultate, inclusiv intervenții estetice. Au fost tratați 7.760 pacienți și efectuate 1.548 operații mari, iar din cei 19.890 bolnavi tratați ambulator au fost operați 3.260. Printre cei internați este consemnat şi scriitorul german Nicolaus Schmidt, pacient cu o infecţie la ochi contractată în copilărie. Sub conducerea lui Daranyi Janos au mai lucrat medicii: dr. Kohn (chirurg), dr. Verzar Gyula (medic îndrumător), dr. Kabdebo Janos (chirurg și ginecolog), dr. Steinnitzer Lajos (medic generalist și îndrumător), dr. Lowi Gyula (chirurg și ginecolog), dr. Walthier Adam (chirurg) dr. Tisch Mor ginecolog) dr. Weiss Sandor și alții.

În 1883 a fost decorat cu Crucea Cavalerilor Ordinului Franz Iosif. În semn de recunoştinţă, pentru meritele sale în domeniul medicinei, la începutul secolului XX, municipalitatea i-a ridicat un bust, operă a sculptorului Toth Andraş și aşezat în Parcul Copiilor. A fost demolat în 26 octombrie 1934 alături de busturile lui Fabian Gabor şi Csiky Gergely, fiind considerat azi dispărut.