Bustul lui Ilie Pintilie

Sculptură în boss – ronde ; Arad Str. Petru Rareş nr. 3,

în curtea Atelierelor Principale CFR ; Bronz ; Şcoala Belle Arte din Iaşi; 1947

Muncitor la Atelierele CFR Nicolina-Iaşi, Ilie Pintilie (1903 – 1940) a fost membru al PCR (1928), organizator al activităţii sindicale feroviare şi comuniste din Iași, Pașcani, Galați. Arestat, judecat şi condamnat de mai multe ori pentru atitudinea sa antifascistă a fost deţinut în închisorile Galata (Iaşi), Suceava, Jilava şi în penitenciarul Doftana, sub zidurile căruia a murit strivit în timpul cutremurului din 10 noiembrie 1940.

Bustul din bronz al lui Ilie Pintilie, considerat  Erou al clasei muncitoare, a fost ridicat pe un postament din beton şi dezvelit în cadrul unei festivități organizate la 5 noiembrie 1947, în curtea Atelierelor Principale CFR, de pe strada Petru Rareş nr. 3, unde se află și în prezent.

Modelul în gips a fost realizat de elevii Şcolii de Belle Arte din Iaşi, alături de  patru reliefuri tematice, concepute în maniera realismului socialist, concept estetic al epocii, care promova caracterul popular și partinic al artei mrnite să ilustreze direct și veridic realitatea, fără detalii nesemnificative. După cum informa presa vremii, transpunerea în bronz a sculpturii şi a reliefurilor s-a făcut prin 520 ore de  muncă voluntară prestate de muncitorii: Gheorghe şi Alexandru Brânzeu. Ioan Toma, Ioan Vlad, Teodor Bercea, Vladimir Moţ, Gheorghe Laurenţiu, Ioan Mureşan, Iani Gabor, petru Brătin,Ioan Grozav, Vasile Gaboraş, Gheorghe Niţulescu, Teodor Repaş.

Reliefurile au fost fixate pe suprafețele fațadelor soclului.