Bustul lui Mihai Botez

Sculptură ronde-bosse (bust) și placă memorială; bronz, marmură albă;

Pădurice; autor Dumitru Paina, 2017.

Sportiv de înaltă performanță, Mihai Botez (n. Oradea, 31 mai 1922 – d. Arad 2011), stabilit în 1948 la Arad pe strada Grigore Ureche, a fost campion național la gimastică, participând în 1952 la Olimpiada de la Helsinki (Finlanda). În 1957 a înființat la Arad prima secție de judo din România, obținând titlul de Antrenor Emerit. Din 1978 până la decesul survenit în 9 decembrie 2011, părintele judoului românesc a predat artele marțiale la Casa de Cultură a Sindicatelor din Arad, fiindu-i acordat titlul de Cetățean de Onoare al Aradului (2006). În 2008, la vârsta de 86 de ani, ca posesor al  centurilor negre cu opt Dan la judo și ju-jitsu, a fost campion mondial la judo – veterani.

Mihai Botez a mai fost pasionat de turismul montan și arta fotografică, activități pe care le-a practicat cu mare plăcere. Din 1979, a fost membru al Foto Club-ului arădean, participând la expoziții colective și patru expoziții personale.

Duminică, 8 octombrie 2017, a avut loc ceremonia dezvelirii bustului său, portret imortalizat în bronz de sculptorul arădean Dumitru Paina. Este prezentată figura expresivă a lui Mihai Botez, apropiat de vârsta senectuții, în chimonou sportiv, viguros, gata de luptă, emanând voința de a învinge.  La evenimentul din parcul Casei de Cultură a Sindicatelor (Pădurice) au participat alături de publicul arădean, invitați  din SUA, Nepal, Rusia, Ucraina, Ungaria. Lucrarea a fost donată municipiului Arad  de Clubul Sportiv Seishi Budo prin președintele Pavel Milovan.

În aceeași zi, la Universitatea Aurel Vlaicu, a avut loc un seminar Ju Jitsu & Kobudo, iar pe fațada Casei de Cultură a Sindicatelor s-a dezvelit o placă memorială.