Bustul lui Sever Bocu

Sculptură în ronde-boss , bust; Lipova, str. Nicolae Bălcescu, în faţa Poştei; Piatră artificială; Petre Stoicu; dată incertă

Ziarist şi om politic, Sever Bocu (1874-1951), este fiul învăţătorului George Bocu din comuna Şiştarovăţ. Redactor al ziarului Tribuna din Arad, după fuzionarea, acestuia cu Românul a plecat la Bucureşti, unde s-a integrat în activitatea de pregătire a spiritului românesc pentru Unire, aducându-şi o contribuţie decisivă, în cadrul Armatei Române, Prin ziarul România Mare a pregătit formarea unităţilor militare ale voluntarilor români din Rusia. Împreună cu Octavian Goga, a plecat la Paris pentru a participa la activitatea diplomatică din timpul Conferinţei de Pace.

În perioada interbelică, a desfăşurat o intensă activitate politică, în cadrul Partidului Naţional Ţărănesc, fiind numit în guvernul condus de Iuliu Maniu, ministru al Banatului, militând pentru prosperitatea acestei provincii istorice. În publicistica sa interbelică, a luptat pentru deocraţie, prosperitate naţională şi afirmare a Banatului.

Bustul lui Sever Bocu, modelat de sculptorul arădean Petre Stoicu se află în Lipova, pe strada Nicolae Bălcescu, în scuarul din fața Oficiului Poștei Române.