Sculptură în boss – ronde (bust) ; Arad, Str. Olimp, în Parcul din faţa SC Teba Industries ; Piatră artificială ; Veturia Ilica ; 1974.
Militantă comunistă, născută la 23 septembrie 1917 în comuna Dragşina judeţul Timiş, Ocsko Terezia (1917-1940), a lucrat, în primii ani, ca muncitoare la fabrica de ciorapi Standard, din Timişoara. În 1933 a aderat la organizaţia Uniunea Tineretului Comunist (UTC), iar din anul 1936 a devenit membră a Partidului Comunist Român (PCR) şi componentă în Comitetului Regional Banat al PCR (1938). Tot atunci, a fost numită instructor cu probleme politice şi organizatorice, ocupându-se de îndrumarea organizaţiilor de sindicat şi tineret din Timişoara, Arad şi Reşiţa. În toamna anului 1940, fiind trimisă la Arad cu sarcini de partid, a fost arestată pentru activitate subversivă. Fiind torturată, a murit în condiții dramatice la 16 octombrie 1940, fiind considerată până în anul 1990, Erou al UTC.
Bustul realizat din piatră artificială de Veturia Ilica, a fost dezvelit în parcul din faţa fostei Intreprinderi Textile Teba, în noiembrie 1974. Sculptura prezintă un personaj feminin cu faţa prelungă şi colţul buzelor arcuite în jos într-o atitudine nespiritualizată. Coafura modestă, cu părul dat pe spate, până la ceafă, subliniază şi mai mult caracterul simplu chiar brutal al tinerei activiste. Pe soclu se văd urmele unei plăcuţe care a fost distrusă după 1990. Pe aceasta probabil era înscris Ocsko Terezia 1917-1940 . Veturia Ilica (sculptor n. 1925 Comlăuș – Sântana, studii Academia de Arte Frumoase București, după debut (1953) şi specializarea de la Leningrad, Roma şi Perugia, Veturia, s-a consacrat activităţii didactice, în calitate de Conferenţiar universitar la Institutul Nicolae Grigorescu din Bucureşti. Sculptor, cu o solidă pregătire profesională, a cărei inzestrare a fost recunoscută de Cornel Medrea, Gheorghe Anghel, Ion Irimescu, George Oprescu, Veturia Ilica s-a remarcat printr-un deosebit simţ al monumentalului, în manieră ritmică şi decorativă. În județul Arad a mai realizat Monumentul lui Nicolae Bălcescu (Lipova, bronz, 1996).