Caligrafie și ilustrație de carte la Bata

            Fidelă  temelor proiectelor europene ANIMALITER şi ET LETTERA, la care a participat între anii 2008-2012, Biblioteca Judeţeană “Alexandru D. Xenopol” organizează la Bata, județul Arad, în perioada 20 – 28 august, Tabăra internaţională de caligrafie şi ilustraţie de carte. La propunerea copiilor Școlii primare „ Patrichie Popescu” din Bata, această a VIII-a ediţie va avea ca temă principală “Poveştile copilăriei”. În urma unui demers pedagogic desfăşurat pe parcursul anului şcolar 2015-2016 elevii au realizat o selecţie a celor mai îndrăgite zece poveşti din diferite părţi ale lumii dintre care nu vor lipsi cunoscutele Prâslea cel voinic şi merele de aur de Petre Ispirescu, Motanul încălţat de Charles Perrault sau Crăiasa Zăpezii de Hans Christian Andersen dar şi poveşti mai puţin cunoscute din Asia, Africa, Australia şi America.

            Pe parcursul celor opt zile, tinerii artişti vor trebui să caligrafieze şi să  ilustreze fragmente din aceste poveşti.  Opera colectivă – care va rămâne, precum în anii anteriori, în patrimonial local – va fi o frescă realizată pe peretele unei case care delimitează curtea Şcolii Primare din Bata. Lucrarea,  cu un declarat scop pedagogic şi artistic, îşi propune să înfrumuseţeze peisajul recreaţiilor  copiilor de  la școala „ Patrichie Popescu” din Bata, cu atât mai mult cu cât aceasta va intra în  proces de modernizare, din  fonduri europene, începând cu primăvara anului 2017.

            Tinerii artişti înscrişi în proiectul Bata 2016 provin de la:

Şcoala Superioară de Artă din Epinal, Franţa –  Lou Bouquier,  Marie Failla, Julie Legrand şi Flora Geraldine – Baude
Universitatea de Arte şi Design Cluj – Napoca –  Iulia Pop
Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea” din Cluj – Diana Ţepeş  – Onea
Liceul de Arte “Sabin Drăgoi” din Arad – Isabella Beatrice Madarasz şi Paul Babencu
Universitatea din Strasbourg – Patricia Batki

             Conducătorul artistic al taberei va fi, precum în anii precedenţi, profesorul Florin Florea de la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca iar, mai vechea noastră cunoștință și mare prieten al Aradului, Alain Kauff din Strasbourg,  va realiza reportajul foto al taberei.

           Respectând o tradiție începută tot în 2008, pe  parcursul celor opt zile, va fi realizat un spectacol  cu copiii din Bata iar tema acestuia va fi aceeași cu tema atelierului de creație. Realizatorul spectacolului este un fost Amifran, Cristian Călbează, student la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca. Publicul din Bata este invitat la spectacolul de închidere şi la vernisajul expoziției în seara zilei de duminică, 28 august.

              Pentru publicul arădean, va fi organizată  o altă expoziţie, la secția de artă a Complexului Muzeal Arad, al cărei vernisaj va avea loc în ziua de marți, 27 septembrie, ora 17.30 cu ocazia celei de a  șasea ediții a Simpozionului național cu participare internațională « Momente din istoria lecturii publice la Arad » organizat Biblioteca Judeţeană “Alexandru D. Xenopol” în perioada 26-29 septembrie 2016.