Carte de povești în care și tu ești/A bright little star, this book tells you are

Carte de povești  în care și tu ești

A bright little star, this book tells you are

Unul dintre multele proiecte, de cursă lungă, ale Bibliotecii Județene ”Alexandru D. Xenopol” Arad este editarea unor  noi  cărți pentru copii.

În acest sens,  dată fiind săraca producție locală de carte de acest profil,  Biblioteca Județeană, cu sprijinul Consiliului Județean arădean, a editat,  în ultimii 2 ani,  astfel de tipărituri.

Cea mai recentă dintre ele,  cu  autor colectiv, un proiect național  unic,  este  ”Cartea de povești în care și tu ești”, în varianta engleză: ”A bright little star, this book tells you are”.

Concepută  în  format  atrăgător, cartea cu poveștile celor 7 bibliotecari implicați are un caracter unitar.

Textele se înscriu în genul epic, de dimensiuni reduse, în care expunerea se centrează pe întâmplări relatate din perspectiva unui participant direct. Fondul povestilor este aproape în exclusivitate liric, autorii lor fiind transformați adesea în personaje, care scriu  firul  narativ.

Caracterul unitar al cărții este asigurat  de  segmentul de cititori  căruia i se adresează, de  tipul de personaje  existente,  de situațiile, dialogurile, acțiunile pe care  acestea le creează. Personajele scrierilor, alături de copii,  sunt  din categoria zburătoarelor, blănoaselor sau țepoaselor. Ele interrelaționează în fiecare povestire de așa manieră încât, fiecare copil care va deschide cartea, se poate regăsi ca personaj, ca erou de poveste.

Prin ea, orice adult  își va aminti, cu drag și cu nostalgie, năzbâtiile pe care le-a făcut în copilărie alături de prieteni, indiferent dacă  aceștia au fost animale de companie sau ființe umane.Vor fi ajutați și de ilustrațiile concepute de colega noastră Dana Mâțoc.

Pentru acei dintre cititorii noștri care vor să-și exerseze limba engleză, dar și pentru a ”gusta”  farmecul poveștilor în altă limbă decât cea maternă, le oferim  varianta engleză, asigurată de:  prof. Silvia Păcurar, Ioana Podina și de Albert Alexandru Gal.

Pentru că te vei regăsi în cartea noastră ca personaj,  copile, cititorule, am numit-o:  ”Carte de povești în care și tu ești”/ ”A bright little star, this book tells you are”!

Semnatarii textelor cărții sunt: Bibliotecarul anonim, Elena Frugina (pseudonim), Gabriela Bălănean, Irina Șandor, Florin Coita, Gabriel Constantinescu și Lucia Bibarț.

Prelucrarea DTP aparține, dlui Călin Chendea.

Acestea fiind spuse, dragă cititorule, nu ne mai rămâne decât să îți dorim lectură și excursie plăcute!