Cărțile care m-au format – profesor Anca Demeter

DSC00124 (Copy)

Anca Demeter, profesor de Limba Romană la  Liceul Tehnologic  de Electronică Automatizări ”Casius  Iacob”  a fost   protagonista  proiectului bibliotecii ”Cărțile care m-au format”, din data de 23 februarie 2016.

Cine este Anca Demeter?O doamnă care se străduie să trezească interesul pentru carte, în ciuda profilului tehnic  al școlii în care muncește și în ciuda dezinteresului general  față de cuvântul scris.

Se pare că eforturile ei nu pierd în neant,   atâta timp cât,  găsește, încă, tineri  preocupați de această rară pasiune a cititului.Pe aceșția profesoara i-a stimulat,  recompensat  printr-un gest  simplu: i-a  așeazat  alături de ea la

”catedra” de la bibliotecă.Un gest prietenos și la îndemănă.Și flatant.

Dragostea sa declarată  pentru lectură reiese din convingerea că literatura te îmbogățește ca om.

Apoi, Anca Demeter și-a început povestea.Povestea cărților care au marcat-o și de care s-a îndrăgostit.

      David Copperfield”- Dickens, ”La Medeleni – Teodoreanu”, ”Idiotul”- Dostoievski, ”Anna Karenina” -Tolstoi,” Madame Bovary”- Flaubert, ”Jocul de-a vacanța” și ”Steaua fară nume”- Mihail Sebastian, ”Profetul” – Gibran,  ”Gânduri pentru fiecare zi”- Aivanhov,  Blaga, Tagore, Vasile Voiculescu.

Motivându – și preferința pentru fiecare autor ales, profesoara a citit câte un pasaj literar   sau două cu grija explicită ca acestea  să fie la îndemână de receptat.

A câta oară ni se transmite că simplitatea e cea mai sigură cale spre reușită?!.