Casa Ioan Suciu (Arad, B-dul Revoluției, nr. 63)

În această casă a locuit Ioan Suciu (1866-1939), unul din cei mai importanți politicieni arădeni ai națiunii române de la sfârșitul secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului XX. A fost membru al Partidului Național Român. În această calitate a fost un luptător activ pentru drepturile românilor din Transilvania. În casa acestuia au avut loc numeroase întruniri politice, au fost gândite strategii de luptă a națiunii române aflată sub stăpânirea administrației maghiare din statul austro-ungar.

Între anii 1906-1910 a fost deputat din partea Partidului Național Român în Parlamentul de la Budapesta. A fost ales în cercul electoral Boroșineu (azi Ineu). În toamna anului 1918, Consiliul Naţional Român Central, l-a însărcinat pe Ioan Suciu cu organizarea Marii Adunări Naţionale de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918. În această casă au fost gândite detaliile acestei mărețe adunări, la care au participat 100.000 de persoane. Instrucțiunile lui Ioan Suciu au fost transmise delegației Consiliului Național Român de la Alba, care a venit la Arad în ziua de 25 noiembrie 1918.

În ziua de 1 Decebrie fost ales membru al Marelui Sfat Naţional iar în 2 decembrie a devenit titularul  Resortului Organizării și Pregătirii Constituantei în cadrul Consiliului Dirigent al Transilvaniei. În 1920, a devenit preşedinte al Consiliului Superior Agrar, pentru Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş.

Între 1926-1927 a fost senator în Parlamentul României

Nemulțumit de evoluția politică a propriului partid după anul 1918, precum și de moravurile politice ale celor din Vechiul Regat, Ioan Suciu s-a retras din viața politică și s-a concentrat pe activitatea de avocat la Chișineu Criș.

Text de profesor dr. habil. Corneliu Pădurean