Cea mai veche carte publicată în Arad pe care o deține Biblioteca „Alexandru D. Xenopol”

Pagina de titlu

Cu ocazia unor evenimente, este firesc să evidențiem valorile din colecțiile noastre.

Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor” (23 aprilie), eveniment anual organizat de UNESCO, ne-a determinat să prezentăm o carte deosebită pentru noi ca bibliotecari dar și ca cetățeni ai orașului nostru, Arad.

Cartea se numește  Vetekedés a közös szittha honnos magyar, és ehez tartozó felekezetek köztt az ő minden tulajdonságok eránt  / Asemănarea dintre seminția sciților și a maghiarilor băștinași, cu toate trăsăturile lor, are 201 ani și este cea mai veche carte tipărită în Arad, aflată pe polițele bibliotecii noastre. A apărut la 1820, în prima tipografie a Aradului, al cărei proprietar era Micheck Antal.

Autorul cărții este prolificul scriitor arădean Perecsényi Nagy László (1771 –1827).

Pagina de titlu conține o dedicație închinată răposatului om politic Atzél István și mulțumirea autorului adresată mecenaților Atzél Antal, József și Sándor.

Lucrarea, care însumează 120 de pagini, este un studiu de istorie și mitologie sub forma unor portrete biografice, de proveniență scită (Magog, Tomiris), hună (Attila), avară (Targitius, Zodan) și maghiară (Ștefan).

Autorul dedică un paragraf special așa-numitului „descălecat al maghiarilor”.

Apendicele de la sfârșitul cărții redă două documente din biblioteca familiei Atzél, unul în limba germană, cu scriere gotică, iar celălalt, din 1396 în maghiară veche.

Iată, așadar, o carte modestă ca aspect dar de mare valoare bibliofilă pentru Arad, datorită apariției sale în zorii tipografiei arădene.  

Tokács-Máthé Monika

Czibula Adriana