Gabriel Liiceanu a scris recent o carte: ”Nebunia de a gândi cu mintea ta”. Este compusă din trei părți: “Ce înseamnă a gândi?”, “Despre gândirea pe cont propriu” şi “Despre dereglările minţii contemporane”. Despre comoditatea de a te alinia mulţimii. Aş adăuga, fără rezerve: despre mediocritatea victimizării.
Este timpul să trezim valorile, să ne actualizăm informaţiile şi să ne implicăm în luarea deciziilor care ne afectează, în mod direct sau indirect, viaţa.
Pentru cetăţenii care ştiu exact ce vor şi sunt dispuşi să contribuie public cu idei, proiecte şi resurse la dezvoltarea oraşului în care trăiesc, studiază, locuiesc şi muncesc şi în care vor să se simtă bine, biblioteca oferă un spaţiu comun, neutru şi obiectiv pentru întruniri de grup, resurse pentru informare şi îndrumare în limita competenţelor referitoare la parenting şi educaţie civică.
- Dorim să deschidem porţile cetăţenilor „smart”, care gândesc cu mintea proprie şi intră în dialog cu ceilalţi ca parteneri egali, (vecini, colegi de şcoală şi de muncă, membri ai asociaţiilor de proprietari) şi cu autorităţile publice, în piaţa publică şi în agora online a comunităţilor şi ideilor. Oferim un loc neconvenţional de întâlnire persoanelor care participă la dezbaterile pe marile teme ale dezvoltării urbane şi interacţionează cu ceilalţi cetăţeni activi la evenimentele publice, ONG-urilor, celor care au o cauză în care cred, (fie că e vorba despre administraţie, mediu, de protecţia patrimoniului, sănătate, educaţie sau mobilitatea urbană prin soluţii inteligente de trafic şi parcări) şi care caută împreună soluţii comune la probleme comune.
- Ne adresăm elevilor şi studenţilor care doresc să dezbată diferite subiecte şi să realizeze împreună referate, studii sau întâlniri ale asociaţiilor studenţeşti.
- Oferim asistenţă şi recomandări de specialitate părinţilor care doresc să-şi formeze copiii ca viitori oameni liberi, activi, implicaţi în deciziile comunităţii în care trăiesc. Educaţia civică şi cetăţenească a copiilor şi tinerilor – combinată cu competenţele digitale dobândite ale acestora – poate duce jocul şi joaca în arena publică prin competiţii de dezbateri publice (debate) sau consilii civice şi locale ale tinerilor.