În 1891 Primăria arădeană a acordat cu titlu gratuit un teren cu o suprafață de 7 ha., lângă Gara Căilor Ferate, limitrofă Străzii Pecicăi (azi Calea Aurel Vlaicu), societății lui Johann Weitzer (1832 – 1902) din Graz (Austria), specialist al turnării metalelor și fabricării mijloacelor de transport, pentru a fonda Fabrica de mașini, de vagoane și turnătoria de fier Johann Weitzer SA. Prin investițiile realizate, în 1895, fabrica dispunea de toate utilajele necesare producerii vagoanelor de călători și marfă, cisterne, poduri metalice, motoare Diesel. În perioada 1896 – 1922, tipologia produselor s-a diversificat. Acolo s-au realizat 132 locomotive cu abur destinate traficului de călători și marfă pe liniile de cale ferată secundare, alături de alte mașini și instalații, organe de transmisie pentru industrie, piese turnate, conducte pentru alimentarea cu apă, stâlpi metalici, vagoane de tramvai, cazane cu aburi, mașini de zdrobit cânepa.
În timpul Primului Război Mondial, fabrica a fost militarizată primind comenzi pentru înzestrarea armatei austro-ungare, cu vagoane platformă pentru obuziere, vagoane dormitor pentru trupă, bucătării de campanie, obuziere și tunuri de câmp, chesoane de muniții și unelte de geniu.
Clădirea administrativă, cu poziție centrală, edificată în 1895, bordată Căii Aurel Vlaicu, placată cu cărămidă aparentă, era caracteristică construcțiilor industriale din secolul al XIX-lea. A fost de curând demolată odată cu alte spații uzinale, fiind pierdut definitiv un obiectiv de patrimoiu tehnic și arhitectural de mare importanță.