CodeKids: Viitorul este azi!

La nivelul cel mai de bază, programarea este modul în care comunicăm cu calculatoarele și ce unelte folosim pentru a construi și a rula site-uri web, aplicații, jocuri video și multe altele.

Tehnologia este prezentă în fiecare clipă din viața noastră, iar programarea transformă în mod radical fiecare aspect al lumii de azi – de la mașini ce se conduc singure, aplicând tehnologia Full Self-Driving sau misiunile de explorare a planetei Marte, la chirurgia asistată de roboți sau nanotehnologie – utilizând un „limbaj de computer”, pe care calculatoarele îl pot învăța și înțelege. Același proces de învățare și înțelegere este aplicabil pentru cei mici, programarea învățând copiii să își dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor, perseverența, gândirea critică, logică și analitică, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea personalității viitorilor adulți. Când copiii învață cum să scrie codul, ei nu numai că dezvoltă abilități cognitive sau cum să fie perseverenți, ci mai important, etapele de rezolvare a problemelor.

Să ajuți un copil să învețe să codeze poate părea dificil, însă abordarea se bazează pe joc și inovație, făcând codificarea extrem de ușoară și distractivă. Astfel, în fiecare săptămână, două echipe formate din cei mai tineri „coderi” arădeni ce își construiesc „linie cu linie” propriul lor viitor:

– „GBHKID –  totul este posibil”, din cadrul filialei „Sever Bocu” de la Colegiul Tehnic de Construcții și Protecția Mediului Arad, filială a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, este un grup de super copiii, proveniți din categorii defavorizate de etnie rromă, care la fiecare întâlnire a noastră, sub tutela doamnei voluntar Aurora Faur, se bucură și descoperă împreună tainele coding-ului de pe platforma: code.org.

– „Coding Kids”, formată din 13 copii, utilizatori ai Biroului Animație Culturală și Împrumut Carte pentru Copii de la sediul central al bibliotecii noastre, care s-au înscris în urma comunicatului de presă apărut la nivel local.

Proiectul „CodeKids”, inițiat de Fundația Progres România, alături de mai mulți colaboratori, include și cele patru biblioteci publice din județul Arad, Pecica, Zimandul Nou, Șiria și Zăbrani.

Învățarea codului prezintă numeroase beneficii pentru copii, de la pregătirea pentru viitor, la dezvoltarea deprinderilor logice și abilităților academice și datorită conștientizării importanței învățării programării, există nelimitate oportunități de a învăța pentru viitor!

Code Kids este un proiect inițiat de Fundația Progres România, susținut de Asociația Simplon, unde pe o platformă specială, s-au creat cursuri speciale sub formă de lecții, prin care copiii și elevii să învețe bazele unui limbaj de programare, cu scopul de a întâmpina nevoia copiilor de adaptare la mediul școlar și universitar, precum și de a contribui la evoluția lor de viitori cetățeni creativi și implicați ai Aradului, și implicit al României

Ne bucurăm să facem parte din acest amplu proiect național!