Conferința Națională „Administrație Românească Arădeană”: 25 de cărți și reviste într-un Maraton al lansărilor de carte

Conferința Națională „Administrație Românească Arădeană” a debutat în ziua de 19 mai 2022, prin „Maratonul lansărilor de carte”, organizat în Sala „Vasile Goldiș”, Consiliul Județean Arad, în contextul sărbătoririi a 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Arad.

Conferința Națională „Administrație Românească Arădeană” este organizată de Instituția Prefectului Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Arhiepiscopia Aradului, Centrul Municipal de Cultură Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Complexul Muzeal Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Asociația „Ștefan Cicio-Pop” Arad, Societatea de Științe Istorice din România – filiala Arad.

Evenimentul a fost deschis de vicepreședintele CJA, Ionel Bulbuc. Acesta a felicitat pe fiecare autor în parte pentru efortul deosebit pe care l-a depus, pentru pasiunea față de istoria locală, regională sau națională: „Astăzi, la Consiliul Județean, în cadrul sărbătorii Zilelor Administrației Arădene, au fost lansate 25 de cărți importante. Și sunt bucuros că Zilele Administrației Arădene coincid, anul acesta, cu sărbătorirea a 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean. Mă bucur că această sărbătoare ne vorbește și despre spiritul arădean și nu este doar un corolar al realizărilor administrației. Cred că este pentru prima dată când activitățile culturale de mare ținută țin agenda publică și mă refer la inaugurarea tripticului monumental de la Muzeu, la lansările de carte de astăzi, la lansarea de carte de mâine, la activitățile organizate de Muzeu, de Bibliotecă și de Centrul Cultural Județean în ultimele două săptămâni. Eu, care mi-am dedicat viața teatrului de pe scena artistică, am ajuns pe scena administrativă și sunt încântat să văd o emulație culturală în jurul unei instituții publice cum este Consiliul Județean. Nu vreau să fac paralele, comparații cu alte instituții, dar în strategia noastră încercăm să cuprindem cât mai multe repere culturale de calitate și nu să le respingem din lipsă de bani sau de infrastructură adecvată. Așa cred eu că trebuie să funcționeze administrația, nu să cauze scuze, ci să găsească soluții. Îl felicit pe fiecare autor în parte pentru efortul deosebit pe care l-a depus, pentru pasiunea față de istoria locală, regională sau națională”, a declarat Ionel Bulbuc.

În acest cadru festiv, Consiliul Județean Arad a acordat distincția Bene Merenti unor personalități cu merite deosebite în parteneriatul cu administrația locală. În domeniul cultural, această distincție a fost înmânată astăzi unor personalităţi precum Rodica Elena Colta, Horia Truță și Doru Sinaci, a căror activitate a completat eforturile de dezvoltare a Aradului în acești 30 de ani.

Lansarea a 25 de cărți și reviste de specialitate reprezintă valorificarea cercetării istoriografice a arealului Banat-Crișana, acoperind o complexă paletă informațională în ceea ce privește identitatea locală din multiple domenii ale devenirii umane: istorie, religie, sociologie, antropologie, educație, cultură, medicină, etnografie și folclor, volume semnate de cercetători, universitari și oameni de cultură, al căror prețios și competent aport științific se concretizează în valoroase articole și volume apreciate în sfera de specialitate.

Galerie foto: Florin Hornoiu