Credință, cultură și comunicare – un dialog prin cuvântul scris al lui Mihai Coman

Joi, 27 februarie 2025, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad a găzduit un eveniment cultural de excepție prin lansarea volumului „101 concepte pentru a înțelege religiile lumii”, semnat de prof. univ. dr. Mihai Coman și publicat la Editura Polirom.

Cuvinte de bun-venit au fost adresate de prorectorul Universității „Aurel Vlaicu”, prof. univ. dr. Liviu Bocîi, și conf. univ. dr. Alina Nicoleta Pădurean, decan al Facultății de Științe Umaniste și Sociale, care au subliniat importanța acestui volum pentru sfera academică și culturală arădeană. 

În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. habil. Carmen Neamțu a evidențiat contribuția remarcabilă a prof. univ. dr. Mihai Coman în domeniul mass-media și al antropologiei culturale,  apreciindu-l drept un „model de exigență în domeniul jurnalismului”. Cel mai recent volum al său se dovedește a fi un instrument esențial pentru a explora concepte esențiale privind fenomenul religios global și al formelor, proceselor și simbolurilor religioase cu care ne intersectăm în realitatea contemporană.

Prof. univ. dr. habil. Corneliu Simuț a oferit, la rândul său, o perspectivă asupra valorii lucrării, caracterizând-o drept „o carte introductivă care te lămurește cât se poate de rapid, practic o muncă de o grămadă de ani este pusă pe masă, iar tu, ca cititor, te trezești cu un beneficiu maxim: autorul ia o realitate ultra-complexă, cum este cea religioasă și o explică în așa fel încât, nu doar să o înțelegi, ci și să îți placă”.

„Deși dificilă, această ocazie de a vorbi despre Mihai Coman și cartea sa este totodată o plăcere”, a remarcat scriitorul Vasile Dan, președinte al Uniunii Scriitorilor, filiala Arad, care a apreciat că „acest dicționar enciclopedic erudit, scris de un reputat profesor, considerat un adevărat mentor în domeniul jurnalismului” reprezintă un reper bibliografic fundamental, lecturând sumarul volumului ce cuprinde cele 101 concepte ordonate alfabetic și evidențiind faptul că, în mod simbolic, cel de-al 101 concept prezentat este „credința”, fără de care, după cum scrie autorul, „niciuna dintre manifestările cuprinse în cele 100 de concepte nu este o religie, ci o formă secundară, chiar dacă derivată (precum fake religions sau naționalismul religios)”.

Evocându-și formarea ca antropolog, Mihai Coman a subliniat prezența simbolisticii religioase în viața cotidiană, oferind exemple surprinzătoare, precum pelerinajele la mormintele unor artiști celebri, cum ar fi Elvis Presley sau Jim Morrison, care urmează un pattern religios recognoscibil. Deloc surprinzător, autorul a inclus în volum și concepte înrudite cu mass-media, precum marketingul religios, religiile populare, sincretismul politico-religios, tele-evanghelismul sau pietismul digital. Prin această abordare interdisciplinară, bazată pe antropologia culturală și istoria comparată a religiilor, volumul oferă o înțelegere amplă și documentată, susținută de referințe bibliografice fundamentale.

În încheierea evenimentului, o dinamică sesiune de întrebări și răspunsuri a reprezentat un interesant prilej de dialog și reflecție asupra celor „101 concepte pentru a înțelege religiile lumii”.