1903 – S-a născut în Horezu (judeţul Vâlcea), Eduard I. Găvănescu (m. Arad, 1984), profesor de istorie titular al Liceului Moise Nicoară (1927), director şi inspector şcolar, gazetar, conferenţiar, istoric, cercetător şi monograf. A lăsat în urmă amintirea unei personalităţi îndrăgite de toţi cei care l-au cunoscut şi lucrări fundamentale pentru istoricii arădeni.
1925 – Printr-o Ordonanţă semnată de primarul Aradului dr. Ioan Robu, adresată tuturor stabilimentelor pentru desfacerea articolelor de manufactură, librării, porţelanuri, fierărie, etc, precum şi frizeriilor, li se comunica obligativitatea modificării programului zilnic, în sensul încetării oricărei activităţi profesionale, între orele 12 –14. Hotărârea nu a fost motivată în nici un fel.
1946 – Au fost publicate în Buletinul Oficial al Judeţului Arad, noile criterii de încadrare a învăţătorilor, adaptate statutului de funcţionari publici, în clase de salarizare şi pe bază de vechime în serviciu. Această dispoziţie, se sublinia în comunicat, „demnă şi echitabilă, s-a obţinut ţinându-se seama de importanţa socială a muncii învăţătorului, răspunderea în opera de ridicare a poporului, munca istovitoare depusă în şcoală şi în afara ei, condiţiile deosebit de grele în care trebuie să-şi desfăşoare apostolatul. La salariul net obţinut conform punctajului, se adăugă indemnizaţia de chirie (20%), indemnizaţia de fiecare copil (20%), indemnizaţia de tehnicitate (20%) şi prima de muncă (70%), prin adunarea acestora fiind obţinut salariul primitor în mână“. Cota de pensii, prima de asigurare şi impozitul pe salariu, se calculau şi se raportau fără a influenţa cu nimic salariul net.
1951 – Au fost deschise festiv, în întreaga ţară cursurile de alfabetizare, pentru neştiutorii de carte adulţi (analfabeți), până la 50 de ani. Cursurile s-au desfăşurat la oraşe până în 30 aprilie, iar la sate până în 31 martie şi anume, câte 3 şedinţe a două ore în fiecare săptămână. Pentru învăţământul elementar de şapte clase, s-a stabilit ca indicator de frecvenţă şcolară un procentaj de 98% din cei înscrişi (recenzaţi).