Cronologie arădeană – 1 octombrie

1873 –   A fost inaugurată în prezența ministrului Ungariei, August Trefort, acuala clădire renascentistă a Gimnaziului Superior Regal azi Colegiul Național Moise Nicoară. Instituția dispunea de  78 încăperi pe două nivele (săli de clasă, birouri, depozite, laboratoare, cabinete etc).  Tot atunci limba română a devenit obiect de studiu pentru toți elevii gimnaziului, la conducerea catedrei fiind numit Iosif Goldiș, fost elev al școlii.

Colegiul Național Moise Nicoară

1881 – În fostul castel al lui Grassalkovich din Miniş, a fost deschisă Şcoala de Viticultură cunoscută ulterior sub numele de Şcoală pentru Vinţeleri. Din cei 24 de elevi înscrişi, 14 erau bursieri, susţinuţi de comunele promontoriale din Podgorie, asociaţiile economice din Arad, de corporaţii şi proprietari de vii. Procesul instructiv cu o durată de 3 ani, avea un pronunţat caracter practic din domeniul viticulturii, pomiculturii, grădinăritului şi apiculturii. Chiar în acel an, conducerea instituţiei, prin directorul Emeric Varga, a întocmit refacerea viei îmbătrânite. pe o suprafaţă de 17 jugăre. Clădirea a fost construită peste pivniţa săpată în 1749, după ce primul export de vin roşu al comerciatului Grassalkovich a fost încununat de succes. Depozitul cu boltă din cărămidă şi o capacitate de 4.000 hectolitri avea dimensiuni neobişnuit de mari: 46,8 m lungime, 9,80 m lăţime şi 5,30 m înălţime.

Clădirea veche a școlii

Pivnița

Elevi ai Școlii din Miniș (1925)

1885 – A fost redeschis Teatrul din Arad, după incendiul din 18 februarie 1883, când în urma focului au rămas doar ziduri înegrite. Restaurarea a fost încredinţată arhitectului arădean Andor Halmay, care fără să schimbe stilul clădirii a redus capacitatea sălii mari la 850 locuri. Pictura tavanului a fost concepută de Karoly Lotz şi realizată de învăţătorul Rudolf Gyorgyossy. În aripa dinspre bulevard a fost amenajată cafeneaua orăşenească. Spectacolul inaugural a fost prezentat de trupa lui Ignac Krecsanyi, prologul semnat de dramaturgul Csiky Gergely (născut la Pâncota) fiind prezentat de actriţa Kornelia Prielle.

Imagine cu incendiul Teatrului Municipal din 1883
Clădirea Teatrului Municipal după restaurare

1885 – A fost inaugurată clădirea şcolii de pe strada Lucian Blaga, colţ cu strada dr. Georgescu, imobil conceput de arh. Lajos Jiraszek. Alături de cursurile primare pentru băieţi, în clădire a funcţionat Academia comercială cu 40 de elevi. În prezent în clădire funcționează Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară

Clădirea Colegiului Tehnologic de Industrie Alimentară

1925 – A fost publicată cererea privind construirea pe Malul Mureşului a unei Fabrici de zahăr. Solicitarea urma să se dezbată într-o şedinţă la faţa locului, organizată de primărie, unde  să fie invitaţi specialişti şi vecini interesaţi.

Fabrica de Zahăr (foto Gh. Caciș)