Cronologie arădeană – 1 septembrie

1724 – Protopopii şi preoţii bihoreni, au semnat în casa protopopului (protei) Ioan din Velenţa, cunoscutul manifest de supunere către Episcopul Sofronie Ravaniceanin al Aradului. Acest act constituie mărturia statorniciei în credinţa ortodoxă a bihorenilor.

Piatra funerară comună a episcopilor Sofronie Ravaniceanin și Ioanikie Martinovici

1885 – S-a născut la Pecica Petre Ugliş – Delapecica (1885-1978), învăţător, folclorist, jurnalist şi monograf. Este apreciat în literatura de specialitate pentru sinteza artistică a stilului popular oral (colinde, oraţii, cântece de nuntă, de înmormântare, descântece, balade, basme, snoave) specifice părţii de vest a ţării.

1925 – Din ordinulprefectului Filotti şi a şefului Secţiei militare Cârdaş, au început în Arad operaţiunile comisiei de recenzare a animalelor de tracţiune (cai, boi), vehiculelor (trăsuri, căruţe, camioane, harnaşament, biciclete) şi a sârmei (ghimpată şi lisă). Pentru liniştirea proprietarilor, se menţiona, că lucrarea nu se face în scopul rechiziţionării imediate ci a uneia viitoare, care nu se ştie exact când va avea loc.

1940 – În sala festivă a Academiei teologice, s-a deschis şirul manifestărilor de protest împotriva Dictatului de la Viena (30 august 1940) prin care, Germania şi Italia prin intermediul miniştrilor de externe von Ribentrop şi Ciano au impus României cedarea către Ungaria a nordului Transilvaniei. Suita de adunări a continuat la şcoala de pe strada Oituz (Pârneava) şi în satele din Ţinutul Zărandului. A doua zi, în Piaţa Avram Iancu, Parcul Mihai Eminescu şi pe străzile Aradului, s-au adunat  peste 10.000 de muncitori, funcţionari, studenţi cerând rezistenţă faţă de sentinţa de la Viena şi război acelora care au dictat hotărârile nedrepte. 

Prima publicare: 2019-09-01 @ 02:08