Cronologie arădeană – 10 martie

1875 – A fost instalat (pentru 26 de ani) ca primar al Aradului avocatul Endrodi Salacz Gyula (1832-1915). După terminarea studiilor la Oradea, Pesta şi Viena, s-a stabilit în Arad, (1861), făcându-se bine cunoscut în mediul social, politic şi cultural. În timpul îndelungatului său mandat de primar, s-au construit: actuala primărie, importante instituţii de învăţământ, a fost amenajat bulevardul, îndiguit Mureşul, edificat apeductul, pavate şi asfaltate numeroase străzi şi pieţe. În perioada 1901-1905, Endrodi Salacz Gyula, a reprezentat interesele oraşului, ca deputat parlamentar.

Endrodi Salacz Gyula (1832-1915)

1881 A fost conferit scriitorului Csiky Gergely (1842-1891), născut la Pâncota – Titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului Arad. Dramaturg de expresie maghiară, Csiky Gergely, în anii de studii teologice romano-catolice, din Timişoara şi Viena, şi-a însuşit o vastă cultură, în special din domeniul literaturii clasice. Ca editor la o revistă literară, a scris nuvele, manifestând însă un interes deosebit pentru teatru, domeniu în care a debutat (1875), cu piesa Joslat (Profeţia), scrisă la Arad. De fapt, presa locală, i-a publicat sistematic, fragmente inedite sau lucrări de dramaturgie mai ample, devenind cunoscut şi apreciat în întreaga regiune, In toiul unei activităţi febrile, surmenat prin asumarea unui volum de muncă uriaş, Csiky Gergely, s-a stins din viaţă în 19 noiembrie 1891, la vârsta de 49 de ani. Comediile lui Csiky Gergely, reflectă viaţa epocii, remarcându-şe prin organizarea, gradarea acţiunii şi expresivitatea dialogurilor.Astăzi este perceput ca întemeietor al dramaturgiei moderne maghiare, scriind peste 30 piese pentru Teatrul Naţional Maghiar, care au fost prezentate în mai mult de 400 spectacole. În creaţiile sale, Csiky Gergely nu s-a limitat doar la domeniul fascinant al scenei. A activat cu succes ca prozator, autor de romane şi nuvele iar ca traducător a transpus în limba maghiară peste 30 lucrări, mai ales din limbile clasice.

Bustul lui Csiky Gergely (autor, Kocsis Rudolf, 2002)

La 20 de ani de la moartea sa, în cadrul comemorărilor din anul 1911, organizate de Societatea Kolcsey a fost dezvelit bustul lui Csiky Gergely (autor Philipp Iştvan) şi aşezat alături de bustul lui Fabian Gabor, pe B-dul Revoluţiei, într-un scuar special amenajat în dreptul Bisericii Evanghelice Lutherane (Biserica Roşie). Ambele monumente au fost demolate în 26 octombrie 1934.

1931- Populația Aradului a ajuns la cifra de 77.199. În anul precedent au fost încheiate 643 căsătorii, înregistrate 1301 nșteri și 1353 decese.

1946 – Printr-un comunicat, Primăria municipiului Arad, a invitat familiile ale căror susținători au fost ridicați pentru muncă forțată în URSS, să se prezinte la Biroul Concentraților pentru a primii ajutoare în alimente. Etnicii germani nu au fost convocați, fiind exceptați de la această hotărâre

1946 Pe arena sportivă din Grădişte a avut loc meciul de fotbal dintre selecţionata cartierului şi ITA , încheiat cu victoria categorică oaspeților.

1948 – Prin Decizia Ministrului Secretar de Stat la Departamentul Afacerilor Interne, Ștefan Tănăsescu, a fost schimbată denumirea comunelor cu nume german: Engelsbrunn în Fântânele, Guttenbrunn în Zăbrani, Sondorf în Frumușeni, Traunau în Aluniș, Wiesenhaidt în Tisa Nouă iar Glogovăț cu nume sârbesc, în Vladimirescu.

1949 Urmare a unei dispoziții ministeriale, Prefectura, a înștiințat Preturile și Primăriile din județ, despre interzicerea, sub incidența sancțiunilor penale a sabotajului economic, prin prelucrarea în lemne de foc a buștenilor de orice esență, cu o grosime mai mare de 4 cm pentru stejar și peste 25 cm pentru fag și rășinoase, considerați buni pentru gatere și traverse, lemn de mină, celuloză sau alte întrebuințări industriale.