Cronologie arădeană – 11 august

1914 – A murit la Sântana, neobositul organizator şi dirijor de orchestre, capelmaistrul şvab Lambert Steiner (1837 – 1914), primul muzician care a concertat pe trei continente, numele său fiind înscris în Cartea Recordurilor. Născut în Biled (Timiş) la 9 martie 1837 în familia unui cizmar, Lambert Steiner în urma solicitării directorului – învăţător Johann Steiner de a instrui o orchestră de fanfare, s-a stabilit în 1870 la Sântana,. După trei ani (1873) a început   primele turnee în străinătate, mai întâi în Germania, apoi în Suedia, Rusia şi SUA. În 1877 fanfara din Sântana, a concertat în faţa împăratului Wilhelm I, iar doi ani mai târziu a cântat Serenada de dimineaţă, cu prilejul aniversării zilei de naştere a împăratului Franz Josef. În afară de aceste manifestări exclusiviste, orchestra a participat şi la evenimente caritabile, atrăgându-şi cuvinte elogioase din partea presei europene. Activitatea sa muzicală a fost continuată  de cei patru fii şi numeroşii elevi.

1940 – În raportul confidenţial al prefectului Aradului prezentat Ministrului de Interne, se precizează că în rândurile muncitorilor din industria textilă s-au observat oarecare nemulţumiri, din cauza reducerii orelor de lucru la 2-3 zile pe săptămână, unii dintre ei primind preaviz de concediere, pe motivul lipsei materiilor prime și energiei.

1949 – Pentru a domoli zelul revoluţionar a noilor structuri politico-administrative de curând instalate, Consiliul de Miniştri atenţiona Comitetele Provizorii, să nu mai ia măsuri nelegale împotriva autorităţilor bisericeşti, care se manifestau prin ocuparea abuzivă a caselor parohiale, urmate de scoaterea din locuinţă a preotului şi a familiei sale și folosirea ilegală a materialelor de construcţii din proprietatea  bisericii.